Ministar zdravlja

Ministar zdravlja Rifat Latifi kazao je da formiranje Izvršne komisije za zdravstvo, koju će voditi premijer Albin Kurti, ne umanjuje njegovu funkciju ministra, prenosi Reporteri.

Latifi je naveo da je zdravstvo Kosova trenutno u krizi, i da je stvaranje te komisije neophodno.

„Nema mnogo zemalja širom svijeta koje imaju zdravstvenu komisiju. Kada su razne krize prave se takve komisije, a mi smo u krizi. Zdravstvo ne pripada samo ministru zdravlja, niti ministru finansija, ili bilo kom ministru, ono pripada cijeloj vladi. Samo ako razgovaramo o istim stvarima, dogovorimo se o istoj strategiji, možemo da razvijemo zdravstveni sistem. Danas sam ministar, sutra možda neću biti. Albin Kurti je vođa nekoliko drugih komisija, tako da ovo nije slabljenje moje funkcije, mislim da je to jačanje”, rekao je Latifi.

Latifi je dodao da se gradi novu bolnička infrastruktura, ali i da se sprovode reforme u zdravstvu.

„Imamo strategiju kojoj stalno dodajemo sadržaje, danas je deset mjeseci od kada sam ja na čelu zdravstva Kosova, imamo srednjoročne i dugoročne planove, istovremeno upravljamo krizom. Gradimo novu bolničku infrastrukturu, kupujemo najsavremeniju opremu koju naši ljekari moraju da imaju, istovremeno reformišemo specijalizacije koje su u vanrednoj krizi i počeli smo sa subspecijalizacijama, sa 22 subspecijalizacije za naše ljekare i hirurge, da izgradimo zdravstvo kako bi se zaustavio odlazak pacijenata u inostranstvo", dodao je Latifi.

Latifi je najavio otvaranje konkursa za 30 specijalista.

„U roku od dvije nedjelje otvorićemo konkurs za 30 specijalista, a zatim ćemo svakog mjeseca nastaviti da otvaramo konkurse za različite specijalizacije“, rekao je Latifi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri