Mišljenje analitičara

Univerzitetski profesor Dorajet Imeri kaže da na samitu Belinskog procesa koji se po prvi put održrava pod rukovodstvom novog nemačkog kancelara Olafa Scholza, ne očekuje ništa novo, osim ljubaznih izjava predstvnika EU koji pozivaju na ispunjenje evropskih kriterijuma, prenosi Ekonomija onlajn.

Profesor Imeri ističe da je proces integracije balkanskih zemalja u Evropsku uniju počeo prije više od 25 godina. Međutim, kašnjenje Evropske unije u evropeizaciji Balkana i njeno fokusiranje na istok zaustavljaju Balkan iz tokova.

"Novi stavovi koji su se zauzeli u odnosu na Rusiju su dokazali da Balkan ne može biti ostavljen po strani, stoga smatram da je sledeći samit koji će se održati veoma važan za sam Balkan, jer smatra se da će vratiti region u fokus Evropske unije", rekao je Imeri.

Što se tiče nedavnih posjeta diplomata, Imeri smatra da su one podsticajem za dijalog i da će njihovim dolaskom doći do konačnog sporazuma Kosova i Srbije.

"Očekuje se da će od Kosova i Srbije biti zatraženo da proizvedu sporazum, na tome je opredjeljenje spoljnih savjetnika Njemačke i Francuske, tako da su jasno stavili do znanja Srbiji i Kosovu da moraju da proizvedu brzo rješenje, što znači da imamo mnogo faktora uključenih u ovaj proces, dok Berlinski proces dokazuje da možda kroz svoje mehanizme može približiti strane sporazumu koji bi bio prihvatljiv“, dodao je on.

Profesor međunarodnih odnosa Avni Mazreku ne očekuje da će se zemlje Zapadnog Balkana uskoro pridružiti EU, a smatra da je proširenje Evropske unije neuspješno.

"Stagnacija zemalja Zapadnog Balkana u odnosu na članstvo u Evropskoj uniji identifikovano je kao neuspeh politike proširenja EU prema Zapadnom Balkanu. Situacija nije optimistična, ne vjerujem da bilo koja od balkanskih zemalja može da postane član EU.  To nije samo neuspjeh nastojanja zemalja Zapadnog Balkana da se pridruže EU, već i pad entuzijazma za širenje same Evropske unije. Naredni sastanci koji se odnose na jačanje agende Berlina imaju za cilj preispitivanje politike proširenja EU”, rekao je Mazreku.

Samit Berlinskog procesa će biti održan 3. novembra.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online