Reciprocitet

Predsjednik Pokreta za jedinstvo Valon Murati kazao je da ne vjeruje da će premijer Kosova Albin Kurti pristati na formiranje Zajednice srpskih opština bez prethodnog priznanja nezavisnosti od strane Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Murati je naveo da se u posljednje vrijeme insistira na sprovođenju sporazuma, a da je sljedeći sporazum o ZSO.

"Koliko poznajem Kurtijevu politiku, ne vjerujem da će on formirati ZSO, pogotovo ne ako to znači samo sprovođenje dogovora o ZSO bez priznavanja nezavisnosti. Kurti je sebe doveo u situaciju da je počeo da sprovodi prethodne dogovore i sada je na redu ZSO“, rekao je Murati.

Kako je dodao, dijalog sa Srbijom bio je sedmi prioritet Kurtijeve vlade, a sada je među glavnim prioritetima. Murati je naglasio da se i dalje radi na pitanju nestalih lica.

"Kurti je rekao da je dijalog sedmi prioritet i sada vidimo da je to jedan od glavnih prioriteta vlade jer je to prioritet koji ne zavisi samo od nas kao što je pisalo u pismu predsjednika Macrona i Scholza, jer je dijalog takođe pitanje regionalne bezbjednosti i to takođe implicira evropsku bezbjednost. S tim u vezi, jasno je da je dijalog veoma važan za Kosovo. Ako Kurti želi da izbjegne pritisak za implementaciju sporazuma o ZSO i pristup da se pregovara samo za Kosovo, trebalo bi da na silu pokrene pitanje preševske doline u razgovorima i zahtjeva da se ovi problemi riješe reciprocitetom”, dodao je on.

On je naglasio da Albanci u Srbiji treba da budu tretirani kao Srbi na Kosovu. Prema njegovim riječima, odšteta treba biti sastavni dio konačnog sporazuma.

"Šta god Srbija želi za Srbe na sjeveru Kosova treba ponuditi i Albancima u Srbiji. Znamo da je pitanje nestalih u ratu ostalo pitanje formulacije između dvije strane. Vjerujem da je ispravan pristup da se ovo odloži i da se više od političkog pitanja tretira kao humanitarno pitanje između dvije zemlje. Pitanje odštete treba sagledati u okviru opšteg sporazuma“, rekao je on.

Murati je naveo da u ovom trenutku ne očekuje nove izbore.

"Ne očekujem izbore i dobro je da napravimo takvu situaciju da vlade ispunjavaju svoj mandat i da nema takvih prekida jer to nije dobro ni za institucije ni za njihovo funkcionisanje, ni za dobrobit građana", zaključio je Murati.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online