Paljenje motora u oktobru

Očekuje se da će sljedeće sedmice i mjeseci biti odlučujući za proces liberalizacije viznog režima za Kosovo, kažu diplomatski izvori u Bruxellesu.

Govoreći za Radio Slobodna Europa, kažu da postoji politička spremnost među državama članicama EU da se finalizira proces i odobri odluka o slobodnom kretanju Kosovara u europskim zemljama, odnosno u takozvanom schengenskom prostoru.

Štoviše, kažu izvori, "sada se ne čuju glasovi protiv liberalizacije viznog režima", što dokazuje da je stvoren pravi trenutak da se proces pomakne naprijed.

Prema izvorima, pitanje vizne liberalizacije za Kosovo, tokom mjeseca oktobra, počet će se raspravljati u radnim skupinama Vijeća EU - gdje su predstavnici zemalja članica Unije.

Pitanje je više od tri godine talac upravo u Vijeću, gdje su do sada bile skeptične države prema slobodnom kretanju građana Kosova, tvrdeći da "još nije došlo vrijeme za tako nešto".

Druge dvije institucije EU-a, koje imaju ulogu u donošenju odluka - Europska komisija i Europski parlament - iskazale su punu podršku liberalizaciji viznog režima za Kosovo.

Europska komisija potvrdila je da je Kosovo ispunilo sve kriterije koje zahtijeva vodič za liberalizaciju viznog režima i preporučila ukidanje viza za njene građane.

I sada je Europska komisija potvrdila da ostaje pri prethodno izraženom stavu da Kosovo nastavlja ispunjavati sve kriterije potrebne za liberalizaciju viznog režima.

Europski parlament već godinama ne samo da daje saglasnost za liberalizaciju viza za Kosovo, već poziva zemlje članice da odluku o liberalizaciji viznog režima što prije potvrde u Vijeću EU.

Prvi znaci političke potpore liberalizaciji viznog režima pojavili su se tokom samita EU i Zapadnog Balkana u julu u Bruxellesu. Tada su mnogi čelnici zemalja EU javno podržali liberalizaciju viznog režima.

No, sada i tehnički posao moraju raditi stručnjaci i radne skupine. Diplomati u Bruxellesu upozorili su da će Europska komisija 12. oktobra u svojim godišnjim izvješćima o napretku ponoviti da Kosovo nastavlja ispunjavati kriterije za liberalizaciju viznog režima.

Tema bi potom trebala biti na dnevnom redu na sastanku radne skupine za vize u Vijeću – također sredinom oktobra.

Čak će i na tim sastancima stručnjaci Europske komisije moći izvijestiti o napretku Kosova u ispunjavanju kriterija za liberalizaciju viznog režima.

Od tih razgovora ovisit će koliko će se brzo proces nastaviti, no očekuje se da će, kako kažu izvori, "ići prema kraju".

Diplomati u Bruxellesu rekli su kako je vrlo važno da Kosovo nastavlja česte kontakte s nekoliko država članica EU-a, na nivou ministarstava unutrašnjih poslova, kako bi se riješila zabrinutost koju neke države mogu imati u vezi s liberalizacijom viza.

Iako potvrđuju da je "vrlo pozitivan trenutak za liberalizaciju viza za Kosovo" i da će "to pitanje sada biti na dnevnom redu u Vijeću", diplomate u Bruxellesu nerado govore o datumima ili rokovima kada bi mogla biti donesena odluka.

Da postoji potpora glavnih zemalja liberalizaciji viza na političkom nivou, dokazuje i ovonedjeljni zajednički poziv ministara vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Poljske na "napredak u procesu liberalizacije viza za Kosovo".

Prema diplomatskim izvorima, Francuska je već duže vrijeme protiv liberalizacije viznog režima, navodeći, između ostalog, "loše iskustvo s Albanijom i Gruzijom" - zemljama iz kojih je bio veliki broj neosnovanih tražitelja azila u Francuskoj.

Nizozemska je bila među skeptičnim zemljama. No, sada ni Francuska ni Nizozemska više nisu protiv i kažu da se "napredak koji je Kosovo postiglo u ispunjavanju uslova mora prihvatiti".

Osim ispunjavanja tehničkih uslova od strane Kosova za proces liberalizacije viznog režima, diplomate u Bruxellesu kažu da su važne i političke okolnosti.

Odlukom o započinjanju pregovora o članstvu u EU s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u julu – procesom koji je započeo nakon brojnih političkih prepreka – stvoren je pozitivan trenutak u politici EU prema regiji Zapadnog Balkana.

Inače, Kosovo je jedina zemlja u ovoj regiji koja nema slobodno kretanje u šengenskom prostoru.