Američki profesor

Američki profesor i stručnjak za pitanja Zapadnog Balkana Alon Ben-Meir izjavio je da Vlada Kosova na čelu sa Albinom Kurtijem treba da učini sve da se prema Srbima na Kosovu odnosi kao prema kosovskim Albancima i da ne pravi razliku među njima jer su i Srbi građani Kosova.

"Vlada Kosova, na čelu sa Kurtijem, treba da učini sve što može da se prema etničkim Srbima na sjeveru Kosova odnosi kao prema bilo kom etničkom Albancu. Vlada treba da pokaže da ne pravi razliku među njima, s obzirom na činjenicu da su ti Srbi građani samog Kosova", naveo je Ben-Meir na Twitteru.

On je u video snimku koji je objavio rekao da pitanje sjevera Kosova gdje pretežno žive Srbi, neće biti uskoro riješeno. Kako je naveo, Srbi u tom dijelu dosljedno su podsticani da podjele centralnu vlast na Kosovu, i da u stvari Beograd nastoji da potpuno pripoji taj dio.

Ben-Meir vjeruje da će od velike pomoći biti ako bi Vlada Kosova ekonomski razvoj usmjerila ka tom dijelu Kosova čime bi, smatra, poslala jasnu poruku Srbima na sjeveru Kosova, Beogradu i EU da vlada ne pravi razliku između svojih građana bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Izvor: Kosovo Online