Nije perspektiva

Ekspert za međunarodne odnose Shqipërim Pula smatra da je dobro to što Kosovo nije pristupilo "Otvorenom Balkanu", prenosi Ekonomija onlajn.

Pula je rekao da Srbija još uvijek nema političku volju da donese ustavne promjene za "otklanjanje teritorijalne pretenzije na Kosovo, u ovom slučaju na sjever Kosova".

„Sve dok nemamo volju, koja je rezultat političke neposlušnosti Srbije da prizna državu Kosovo i da stvara normalne susjedske odnose, onda se čini da je bilo koja tema koja je obrađena u prošlost može ponovo postaviti kao zahtev. Ne treba zaboraviti da Srbija još uvijek nema političku volju da izvrši ustavne promjene kako bi se otklonila teritorijalna pretenzija na Kosovo i u ovom slučaju na sjever, kao i na Mitrovicu posebno”, kazao je Pula.

Prema njegovim riječima, Kosovo je dobro uradilo što se nije pridružilo "Otvorenom Balkanu".

„Očigledno da ovakvu inicijativu nisu podržale ni velike države Evropske unije zbog činjenice da imamo Berlinski proces, a posjeta kancelara Scholza Prištini je ukazala na potrebu da se sazove sljedeći sastanak za Berlinski proces i naravno, ova inicijativa "Otvoreni Balkan" zadala je politički udarac Berlinskom procesu. Dobro je što se Kosovo nije pridružilo, a ja sam bio protiv toga jer imamo suštinske probleme sa državom Srbijom koja osporava državnost Kosova“, rekao je Pula.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online