Ministarka prosvete

Ministarka prosvete Arberie Nagavci izjavila je da se učenicima uskraćuje pravo na obrazovanje zbog štrajka Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture, što će, prema njenim riječima, uticati na njihovu budućnost, prenosi Koha.

Nagavci je naglasila da će učenici koji ne pohađaju nastavu po planu i programu u budućnosti imati poteškoće u pronalaženju posla.

"Studije su pokazale da je šteta koja se nanosi deci dugotrajna. Djeca koja dugo nisu pohađala školu, ostvaruju manje prihode i manje plate“, izjavila je Nagavci.

Prema riječima ministarke prosvete, štrajk Ujedinjenog sindikata ima političke ciljeve, a ovakav pristup, prema njenim riječima, nije nov.

"To je način na koji smo već navikli i ne mogu a da ne vjerujem da nemaju političkih ciljeva. Kada je bilo pretnji štrajkom u Vladi Haradinaja, štrajk nije održan samo zato što je Haradinaj obećao i poslao nacrt zakona o priznavanju iskustva iz 80-ih godina. Iz ovoga se vidi da štrajk ima veze sa  politikom”, dodala je ona.

Nagavci je istakla da Kurtijeva vlada ima za cilj razvoj obrazovanja, a to se, prema njenim riječima, ne može postići blokadom nastavnog procesa.

"Na dan kada je predsjednica Osmani pokušala da posreduje, nakon što je napustio sastanak, Jasharaj je rekao da se štrajk nastavlja. Isto se dogodilo i prekjuče gdje su poslije sastanka sa Kurtijem izjavili da se štrajk nastavlja. Naporno smo radili. Ovogodišnji budžet za obrazovanje je veći za 12 odsto. Svijesni smo da ako želimo da razvijamo društvo moramo da se fokusiramo na obrazovanje. Nije lako gledati da više od 300.000 djece ne prati proces učenja“, dodala je ona.

Nagavci je naglasila da u opštinama ima nastavnika koji drže nastavu i pozvala ostale nastavnike da što prije počnu školsku godinu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore