Kritična infrastruktura

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla kazao je da će odgovorni za oštećenje optičkog kabla u opštini Zubin Potok, koji je Policija Kosova postavljala ljetos uz magistralni put Zubin Potok – Brnjak, biti privedeni pravdi.

Sveçla je, kako javlja Koha, na jučerašnjoj zajedničkoj konferenciji koju je održao sa premijerom Albinom Kurtijem, naveo da je oštećenje djelo "određenih kriminalnih grupa“.

"Svjedoci smo da je bezbjednosna situacija na sjeveru potpuno drugačija od one koju smo nasljedili. Među promjenama je i to što što smo uspostavili signal za 044 i IPKO, ali i komunikaciju sa raznim institucijama, kroz dalje pružanje optičkog kabla koji je zapravo bio meta napada tamošnjih kriminalaca. Radi se o kritičnoj infrastukturi, bilo kakvo oštećenje kabla je ozbiljno krivično djelo, na čemu naše institucije rade u kontinuitetu. Kada budemo imali konkretne informacije o tome ko nanosi štetu kablu, privešćemo ga pravdi i tražiti strogo kašnjavanje“, naveo je Sveçla.

Optički kabl u vlasništvu Policije Kosova u Zubinom Potoku dva puta su u roku od pet dana, oštetila nepoznata lica. Kabl je ranije ove nedjelje presječen na dvije lokacije, potvrđeno je za Kossev u Policiji Kosova regiona Sjever.

Novi slučajevi dogodili su se – prvo u selu Banje, a potom i u selu Kopiloviće. Da je presječen optički internet kabl policiju su obavjestili radnici firme "Ilea group“.

Inače, u pitanju je kompanija angažovana za izgradnju policijskih baza u Zubinom Potoku. Ime ove kompanije, javnosti je po prvi put ovog vikenda iznio predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

"Stanica u Zubinom Potoku je dobila informaciju od radnika firme ‘Ilea group’, koja je izvršila spajanje odsječenog kabla u selu Banje", potvrdio je za KoSSev, portparol Policije Kosova regiona Sjever, poručnik Branislav Radović.

Međutim, potom je utvrđeno da je kabl presnečen na još jednom mnestu, udaljenom 700-800 metara od ove lokacije.

"Utvrđeno je da je kabl presječen i pored magistralnog puta u selu Kopiloviće u ovoj opštini“, kazao je Radović.

Uviđaj je na licu mesta izvršila istražna jedinica stanice Zubin Potok.

"Uviđajem se zaključuje da su nepoznata lica, u dubini oko 50 cm iskopala zemlju, izvukla kabl i presjekla ga oštrim predmetom“, precizirao je Radović.

Tužilac je potom, prema njegovim riječima, naložio da se nova prijava oštećenja optičkog kabla objedini sa slučajem od 6. septembra.

Pomenuti slučaj dogodio se takođe u selu Kopiloviće, a počinioci su i tada bili nepoznati.

Kabl je bio oštećen na dva dijela, a šteta procenjena na 5,000 eura.

Policija Kosova je i tada je pokrenula istragu za počiniocima, koju sada nastavlja i u vezi sa novim incidentom.

Objedinjeni slučajevi klasifikovani su pod predmetom "uništenje, oštećenje ili uklanjanje javnih instalacija“.