Telekom Kosova meta

Tehnički direktor Telekoma Kosova Halil Krasniqi izjavio da se ta kompanija od utorka suočava sa sajber napadima, ali da oni nisu ugrozili sigurnost potrošača. On kaže da je sajber napad izvelo 30.000 kompjutera, kao i da su napadi identifikovani i da su došli sa različitih stranih IP adresa, prenosi Koha.

"Napad je poznat kao DDoS, to je napad koji stvara lažne pakete u mreži, sa mnogih računara. Jedino je opterećena mreže. Nema drugog rizika u mrežnom sistemu. Identifikovali smo veliki raspon IP adresa, 30.000 računara je istovremeno napalo naš server. Napadi su bili sa različitih mjesta. Napadač zarazi hiljade kompjutera i uspje da napadne metu", rekao je Krasniqi na KTV. 

On kaže da je Telekom sada bezbjedan od sajber napada, ali je dodao da je potrebno stalno raditi na povećanju sigurnosti, prenosi Koha.

Krasniqi je naveo da do sada nije zatražena pomoć iz inostranstva u suočavanju sa sajber napadima. Dodao je da je napad bio istovetan onom koji se dogodio u Albaniji i naglašava važnost saradnje kosovskih i albanskih institucija. 

"Osim opterećenja na mreži, nije nastala druga šteta", rekao je Krasniqi i naveo da u kompaniji obavljaju svoje dužnosti na održavanju sajber bezbjednosti, kao i da čekaju i preporuke Vlade i bezbhednosnih institucija.

On je rekao da je neophodno osnivanje agencije za sajber bezbjednost i ocijenio da bi trebalo da postoji sveobuhvatna mobilizacija za zaštitu od sajber napada.

Usluge i na Jarinju i Brnjaku 


Krasniqi je naveo da su usluge već dostupne na sjeveru Kosova, uključujući prelaze Brnjak i Jarinje.

"Bilo je i ranije prepreka, na primjer, negdje prije 10-15 godina, izgorela je bazna stanica koju smo imali na sjeveru Mitrovice. Već smo prisutni na prelazima sa našim uslugama, na Brnjaku sa 4G uslugama, a na Jarinju sa 2G uslugama", rekao je Krasniqi. 

Kako je naveo, Briselski sporazum dozvoljava i druge operatere na sjeveru Kosova, ali ne zabranjuje rad Telekoma u tom dijelu. 

"Briselski sporazum dozvoljava i druge operatere tamo, ali to nas, operatere u zemlji, ne spriječava da se tamo širimo. Vjerujem da nije teško vidjeti da prepreke dolaze iz susjedne zemlje. Telekom se nije trudio da se tu proširi nakon paljenja stanice, ali se napori ulažu", dodao je Krasniqi.