Godinu i po dana

Premijer Kosova Albin Kurti pohvalio je danas rad vlade koju vodi u posljednjih godinu i po dana, prenosi Koha.

Kurti je uoči današnje sjednice Vlade rekao da je rad u prethodnom periodu obilježila borba protiv kriminala i korupcije, kao i da je Vlada povećala odgovornost prema građanima.

"Sljedeće nedjelje obilježavamo godinu i po dana naše demokratske i progresivne vlade. Zaokret koji smo napravili ka razvoju društva ne može biti održiv bez vladavine prava, pravne sigurnosti i implementacije ljudskih prava. Da bismo sproveli stvarne demokratske promene, naglašavamo zakon i red, pravnu predvidljivost i jednakost. Za samo jednu trećinu mandata doneli smo preko 150 nacrta zakona", rekao je Kurti.

Prema njegovim riječima, usvojenim nacrtima zakona ojačani su mehanizmi za borbu protiv kriminala i korupcije kroz reformu Tužilačkog savjeta, efikasnije i transparentnije prijavljivanje imovine, jačanje preventivne uloge Agencije za borbu protiv korupcije i pokretanje konfiskacije nelegalno stečene imovine, kao i inicijativu za provjeru u pravosuđu.

Premijer nije govorio o problemima sa kojima se kosovsko društvo suočava.

Brojni politički i ekonomski analitičari na Kosovu, kao i opozicija, ne slažu se sa Kurtijevim stavovima o demokratskim uspesima, kao ni sa njegovim tvrdnjama o tome da je za vrijeme njegove vlade napravljen ekonomski progres.

Posebno ističu da je Kosovo u teškoj energetskoj situaciji njegovom krivicom i da je u Evropi prvo uvelo višesatne restrikcije struje za domaćinstva svakodnevno.

Takođe, na Kosovu još nije počela školska godina, jer su prosvetari u štrajku i optužuju Vladu i premijera Kurtija da ih zanemaruje. Oni traže linearno povećanje zarada od 100 eura na mjesečnom nivou. U štrajku su, od 25. avgusta ove godine i zaposleni u javnoj upravi, što izaziva mnogo administrativnih problema za građane Kosova.

Nema saglasnosti ni oko njegovog stava da je Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom.

Zamjerke se tiču i uskraćivanje osnovnih prava, naročito Srbima, što je na Kosovu svakodnevnica. Otkad je Kurti došao na vlast značajno je povećan broj napada na pripadnike srpske zajednice. Neriješenih slučajeva fizičkih napada, razbojništava, krađa, uništavanja imovine, privatne i crkvene, je na stotine.

Mnogi apostrofiraju i da na imidž i poziciju Kosova utiče odbijanje da se sprovede odluka Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani, kao i odbijanje formiranja Zasjednice srpskih opština.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore