Politički proces

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz potvrdila je da će Kosovo ove godine aplicirati za državu kandidata u Evropskoj uniji. Ona je pojasnila da je riječ o političkom procesu, ali istovremeno praćenom mnogim tehničkim koracima koji zahtjevaju profesionalizam i stručnost, prenosi Reporteri.

"Rekli smo da ćemo se prijaviti ove godine, i prijavićemo se ove godine. Takođe smo obavjestili naše međunarodne partnere da je naš cilj da se prijavimo ove godine jer želimo da uživamo u statusu kandidata za Evropsku uniju", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Prema njenim riječima, u Evropskoj uniji ne postoji narod koji je tako proevropski orijentisan kao Kosovo.

Kako je dodala, preko 90 odsto građana Kosova je za put ka EU, za ulazak u NATO i podržavaju oba ova mehanizma kao jedini put u evropsku budućnost, i stoga, kako je istakala, "naš zahtjev treba smatrati veoma prirodno".

"Mislimo da smo čak i od rezultata koje smo imali, posebno u posljednjih godinu i po dana, od opipljivih rezultata, bilo u indeksu za mjerenje korupcije Transparency internationala gdje smo prestigli 17 zemalja, napravili značajan napredak u pogledu sloboda govora, rezultati stepena demokratije u našoj zemlji, dakle mi smo lideri demokratije u našem regionu i mislim da nema razloga da Kosovo bude tretirano drugačije od drugih zemalja u regionu koje nisu ni blizu demokratska kao mi", izjavila je Gërvalla-Schwarz za Klan Kosova.

Brojni analitičari, međutim, imaju brojne zamerke na način vladanja današnje kosovske uprave pod Albinom Kurtijem.

Uskraćivanje osnovnih prava, naročito Srbima, na Kosovu je svakodnevno. Neriješenih slučajeva fizičkih napada, razbojništava, krađa, uništavanja imovine, privatne i crkvene je na stotine.

Slikovito je napomenuti i da je, prema izvještaju OSCE-a, samo u periodu od januara 2014. do decembra 2020. godine prijavljeno 247 incidenata izvršenih na kulturnom nasljeđu i vjerskim lokalitetima na Kosovu.

Na odnose između Srpske pravoslavne crkve i kosovskih institucija, kako navode u izvještaju OSCE, negativno je uticao zahtjev Kosova za članstvo u Unesko, odbijanje zahtjeva SPC za izdavanje dozvole za obnovu Crkve svetog Nikole koji se nalazi unutar Manastira svetih Arhangela u Prizrenu, nesprovođenje odluke Ustavnog suda o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani...

Izvor: Kosovo Online/Reporteri