Diskriminatorski uslov

Alijansa za budućnost Kosova zatražila podršku poslanika vladajuće većine za izmjenu zakona o penzijskim šemama, prenosi Ekonomia Online.

Šef poslaničke grupe AAK Besnik Tahiri rekao je da vjeruje da će njihovu inicijativu podržati i druge stranke u Skupštini Kosova.

On je na konferenciji za medije istakao da će na narednoj sednici Skupštine jedna od tačaka o kojoj će se raspravljati biti i ta njihova inicijativa.

"Naš zahtjev je da se otkloni ovaj nelogičan, štetan i diskriminatorski uslov za radnike koji su 90-ih godina nasilno i protivzakonito uklonjeni iz državnih institucija tadašnje vlasti. Što se tiče informacija, ova zakonodavna inicijativa je prošla sve potrebne korake, pa i obračun troškova budžeta”, naveo je Tahiri.

On je naveo da bi, nakon usvajanja prijedloga, penzionerima bio olakšan položaj u ekonomskoj krizi.

"Tendencija da se na sveobuhvatan način riješi problem penzionera koji plaćaju doprinose, pošto na Kosovu postoji nekoliko zakona za određene kategorije, jeste bekstvo od odgovornosti. Naš prijedlog ne ometa sutrašnje opšte rješenje, ali pomaže. U ovoj teškoj ekonomskoj krizi, ovaj prijedlog olakšava njihovu ekonomsku situaciju”, naveo je.

Narodni poslanik Shemsedin Dreshaj je rekao da je ovim prijedlogom predviđeno da se ukloni diskriminatorni član ovog zakona, koji predviđa da svako lice ima najmanje 15 godina radnog staža prije 1999. godine da bi koristilo doprinosnu penziju.

Dreshaj je najavio da će ova inicijativa biti stavljena na glasanje na plenarnoj sjednici u četvrtak, pa je zamolio sve poslanike da je podrže.

"Prijedlogom koji smo mi inicirali, predviđeno je dau penzije uživaju svi penzioneri u zavisnosti od godina rada do 1. januara 1999. godine. Kao što znate, ima slučajeva da za jedan dan neko ne prima zasluženu penziju“, dodao je Dreshaj.

Dreshaj se nada da će ovu inicijativu podržati i druge poslaničke grupe, a posebno stranka koja ima većinu u ovom parlamentu.

"Naš zahtjev kao poslaničke grupe je da zaustavimo ovu diskriminaciju. Tražimo podršku svih kolega poslanika da podrže ovaj zakon“, zaključio je Dreshaj.