Međusobno priznanje rješenje

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je da je u dijalogu Kosova i Srbije, koji vodi Evropska unija, Kosovo konstruktivna strana i dodala da su Francuska i Njemačka slanjem izaslanika odigrale važnu ulogu u tom procesu, prenosi Telegrafi.

Osmani je na konferenciji za novinare sa mađarskom predsjednicom Katalin Novak naglasila da se svako rješenje mora odnositi na dugoročni mir i stabilnost.

"Proces dijaloga između Kosova i Srbije olakšava Evropska unija, stoga je bilo koja država EU više nego dobrodošla. Francuska i Njemačka su odigrale važnu ulogu u ovom procesu, pa im se zahvaljujemo. Sam dolazak izaslanika na Kosovo je imao svrhu i dokazao našim partnerima u EU i van nje, da smo mi konstruktivna strana u ovom procesu. Svako rješenje mora biti za dugoročnu stabilnost i mir. Stav Kosova ostaje onaj koji smo više puta ponovili, onaj koji je potvrđen u pismima predsjednika Bidena“, istakla je ona.

Osmani je navela da  je "međusobno priznanje rješenje koje donosi dugoročni mir".

"Ovo je naš fokus, naša koncentracija i naš rad", zaključila je Osmani.

Nekadašnji ambasador SAD u Beogradu William Montgomeri, međutim, nedavno je ukazao da je glavni problem u dijalogu to što EU ne uspjeva Kurtija i Albance da natera da poštuju već odavno postignute dogovore.

"Zašto bi Vlada Srbije pravila dalje ustupke kada je Kurtiju dozvoljeno da ignoriše prethodne obaveze". Problem je, kako naglašava, u tome što je Kurti izuzetno opasan i što izgleda tako da će vjerovatno "proračunato ili iz gluposti" otići predaleko i tako iznuditi snažnu reakciju Srbije što ona ne želi, kao što ne želi ni međunarodna zajednica. Ali, to se nastavlja kako bi se Kurti smekšao. Zašto? Zato što SAD i većina zemalja EU žele da Srbija prizna Kosovo kao nezavisno u sadašnjim granicama. To je pravi cilj", naveo je Montgomeri.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi