Predsjednica Mađarske

Predsjednica Mađarske Katalin Novak kazala je da će ta država učiniti sve što je u njenoj moći da građani Kosova dobiju viznu liberalizaciju i dodala da će posjetiti i mađarske vojnike u misiji Kfora, prenosi Lajmi.

Novak je, nakon sastanka sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani, istakla da je mađarski narod ponasan na svoje vojnike.

"Želim da podjelim sa njima koliko je mađarski narod ponosan što ne služe samo stabilnosti Mađarske, već i cijelog regiona. Zbog toga sam veoma zadovoljan što imam priliku da ih lično upoznam i zahvalim im na usluzi", rekla je Novak na konferenciji za novinare.

Predsjednica Mađarske je naglasila da da dijalog Kosova i Srbije mora biti nastavljen kako bi se sačuvao mir.

„Što se tiče dijaloga Kosova i Srbije, on mora biti nastavljen i pregovaračke strane moraju pronaći zajednički jezik i sačuvati mir ovog regiona. Njihova uloga je da pronađu kompromis. Integracija Balkana treba da bude dugoročno rješenje”, poručila je ona, prenosi Ekonomija onlajn.

Kako je navela, Mađarska želi da ojača veze sa svim zemljama Zapadnog Balkana.

"Kao predsjednik Mađarske, učiniću sve da ojačam odnose sa svim zemljama. Trudimo se da kao država koja ima neraskidive veze sa zemljama Zapadnog Balkana, igramo svoju ulogu u održavanju mira i stabilnosti. Naš cilj je stabilnost, da više ne bude rata u Evropi, prošlo je 20 godina i već imamo drugu pretnju u vezi sa Ukrajinom i izuzetno je važno da se taj rat što više izbegne. Učinićemo sve što je u našoj moći da doprinesemo miru", naglasila je Novak.

Predsjednica Mađarske je istakla da ta država ima dublji pogled i više razumijevanja za region od drugih zemalja EU.

"Nudimo svojevrsnu moderaciju ne samo da razgovaramo sa liderima Balkana, već i da imamo jasne svjetske poglede na situaciju“, dodala je ona.

Novak je zahvalila predsjednici Kosova na prijemu.

Izvor: Kosovo online/Lajmi/Ekonomia online