Administracija

Izdavanje dokumenata u opštinama je iz godine u godinu sve lakše i lakše. Ali od 25. avgusta mnogi od ovih dokumenata ne mogu da se izdaju zbog generalnog štrajka, koji uključuje i državnu administraciju.

Građani iz regiona Prištine nalaze rješenje, odlazeći u opštine sa srpskom većinom da bi izvadili dokumenta koja su im potrebna. Jedna od najprometnijih je Gračanica.

Zamjenik gradonačelnika ove opštine Leutrim Ajeti rekao je za Kohu da je dolazak građana u ovu opštinu sve učestaliji u posljednje dvije sedmice.

On kaže da je njihovo obrazloženje štrajk, dok je obaveza opštine da im izda potrebna dokumenta.

"Od početka štrajka javne uprave, u opštinu Gračanica dolaze iz drugih opština da im se izdaju sertifikati. Njihovo obrazloženje je da se u Prištini ne radi zbog štrajka. Posao je opterećen, ali je obaveza da vam izdam sertifikate“, rekao je on.

Platforma e-Kosova omogućava građanima da dobiju izvode iz matične knjige rođenih, ali ne i druga dokumenta koja se izdaju u zgradi opštine.

Portparol za komunikaciju u Opštini Priština, Arlinda Kastrati, rekla je da se trenutno izdaju samo dokumenta za hitne slučajeve, koji se odnose na zdravstvena pitanja ili za termin za ambasadu.

"Dva dokumenta se mogu izdati online, putem e-Kosova, izvod iz matične knjige rođenih i ekstrakt, dok se ostala dokumenta, poput onih za porodičnu jedinicu i drugi dobijeni od opštine, trenutno mogu izdati samo u hitnim slučajevima, kao npr. za bilo kakvu hitnu zdravstvenu situaciju ili vizu“, rekla je ona.

Zaposleni u javnoj upravi, zajedno sa prosvjetnim radnicima, od 25. avgusta stupili su u generalni štrajk zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva od strane Vlade.

Između ostalog, traže i dodatnih 100 eura plate do usvajanja i stupanja na snagu Zakona o platama.

Svi građani koji su registrovani u sistemu mogu dobiti dokumenta u bilo kojoj opštini.