Hag

Kancelarija specijalizovanog tužioca uputila je podneske sudiji za prethodni postupak Nikolasu Gijou kojima je zatražila produženje mjere pritvora protiv bivših vođa OVK Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija, koji su u Specijalnom sudu optuženi za ratne zločine, prenosi Klan Kosova.

Oni su u pritvoru od novembra 2020. godine, prenosi "Betimi për Drejtësi".

Kancelarija specijalizovanog tužioca je 29. aprila podnjela izmjenjenu optužnicu protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija. Tužilaštvo tvrdi da su četvorica optuženih počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

U aneksu objavljenom u vezi sa zločinima koji su se navodno dogodili u Semetištu i Budakovu, tužilaštvo je navelo ratne zločine kao što su nezakonito ili proizvoljno hapšenje i zatvaranje, okrutno ili nehumano postupanje, mučenje, ubistvo.

Kao zločini protiv čovječnosti navode se zatvaranje, druga neljudska djela, mučenje, ubistvo, prisilni nestanak ljudi i progon.

Ratni zločini za koje se tvrdi da su se desili u Gnjilanu odnose se na nezakonito ili proizvoljno hapšenje i pritvor, okrutno ili nehumano postupanje, mučenje i ubistvo, dok se kao zločini protiv čovječnosti navode zatvaranje, druga neljudska djela, mučenje, ubistva i progon.

Dana 9. novembra 2020. godine, u svojim prvim pojavljivanjima pred sudom, Jakup Krasniqi i Hashim Thaçi izjasnili su se da nisu krivi po optužbama koje im se stavljaju na teret. Veseli je isto izjavio u svom pojavljivanju 10. novembra, kao i Selimi 11. novembra.

Optužnica protiv Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Rexhepa Selimija i Jakupa Krasniqija potvrđena je 26. oktobra 2020. godine.