Institut GAP

Institut GAP objavio je stepen ispunjenosti izbornih obećanja koja su gradonačelnici opština dali u kampanji na posljednjim lokalnim izborima održanim u oktobru i novembru prošle godine.

Prema podacima GAP-a, tokom prvih šest mjeseci četvorogodišnjeg mandata gradonačelnika, odnosno u periodu januar – jun 2022. godine, od ukupno 1.816 obećanja koliko je zabilježeno, samo njih 167 ili 9 odsto je u potpunosti ispunjeno. Polovično je ispunjeno 113 obećanja ili 6 odsto, a započeto je da se radi na 392 obećanja ili 22 odsto. 1144 obećanja uopšte nisu počeli da ispunjavaju.

"Najveći broj ispunjenih obećanja zabilježen je u oblasti javnih službi, poljoprivrede, obrazovanja, kulture i sporta, dok je najmanji broj u oblasti infrastrukture, privrede i urbanizma. Za razliku od podataka u istom periodu prethodnih mandata, u ovom mandatu je došlo do smanjenja trenda u ispunjavanju obećanja u oblasti infrastrukture, dok se u oblasti poljoprivrede i kulture primećuje bolji trend. Obećanja sa visokim stepenom realizacije su obećanja koja se odnose na održavanje puteva, zgrada i javnih površina, na subvencije u oblasti poljoprivrede i obrazovanja, na uklanjanje ili promjenu nekih administrativnih barijera, na objavljivanje dokumenata o budžetu i javnim nabavkama, u organizaciji sajmova i manifestacija, u izradi i usvajanju propisa i obećanih odluka, kao i u sve većoj podršci sportskim klubovima“, navodi GAP.

GAP je saopštio da prati ispunjenje obećanja u 27 od 38 opština na Kosovu, jer pojedini aktuelni gradonačelnici nisu vodili aktivnu predizbornu kampanju. Dok opštine poput Mamuše i deset opština sa srpskom većinom nisu objavile nikakav izborni program.

"Kroz evaluaciju izbornih obećanja, GAP institut ima za cilj da izabrane gradonačelnike pozove na odgovornost za data obećanja. Ocjenjivanje obećanja vrši se periodično kroz saradnju sa lokalnim organizacijama“, navodi GAP.