Vlaga, napukli zidovi i električni kablovi koji vire, to su prizori koji se vide na svakom koraku u Klinici za ortopediju Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini.

Kako bi se poboljšali uslovi i unapredilo pružanje usluga pacijentima, 2019. godine je započeta izgradnja aneksa u neposrednoj blizini Klinike za ortopediju.

Za izgradnju tog dodatnog dela Univerzitetsko klinički centar Kosova je potpisao ugovor vredan 2,2 miliona eura sa građevinskom kompanijom "Ada consulting group". Dodatno je za nepredviđene radove izdvojeno preko 592.000 eura.

Projekat je trebao da bude završen u roku od dve godine, ali rok nije ispoštovan. U međuvremenu je ugovor izmenjen ili dopunjen.

"Ugovor oko izgradnje aneksa Klinike za ortopediju je u realizaciji", navode u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz Univerzitetsko kliničkog centra Kosova.

Dodaje se da je prva faza projekta, koji se tiče operacionih sala, završena i da je u toku tehnički prijem.

"Druga faza počinje nakon tehničkog prijema prve faze", navodi se dalje.

Kažu i kako je sa građevinskom firmom potpisan i dodatni ugovor, za drugi aneks Klinike za ortopediju.

Međutim, kako pojašnjavaju, radovi na izgradnji drugog aneksa još uvek nisu počeli, jer prvi aneks još nije prošao tehničku kontrolu.

Tehnička kontrola – u ovom slučaju Univerzitetsko klinički centar Kosova – treba da utvrdi da li je objekat izgrađen u skladu sa standardima iz ugovora između strana.

Iz građevinskog preduzeća "Ada consulting group" navode da je do zastoja u realizaciji projekta došlo zbog dopunjenog ugovora, odnosno dodatnih radova, restriktivnih mera tokom pandemije korona virusa i rastuće inflacije.

"Trenutno ne izvodimo radove... sve dok se (izgrađeni) deo aneksa ne stavi u upotrebu, kaže za RSE Špejtim Musljiu (Shpetim Musliu) iz kompanije "Ada consulting group".

Navodi kako su radovi počeli u septembru 2019., zaustavljeni su u martu 2020. a nastavljeni u septembru 2021.

"Radovi su zaustavljeni jer projekat nije bio funkcionalan... morao je da se redizajnira i napravljen je reklamacijski ugovor", kaže Musljiu.

U aneksu Klinike za ortopediju su izgrađene tri operacione sale, ali one, prema oceni struke, ne ispunjavaju uslove za sprovođenje operacija. Sa druge strane, kako bi mogli početi radovi na izgradnji drugog aneksa prethodno treba iz starog objekta preseliti kapacitete za operacije.

Za sada tako nešto nije moguće jer sale u novoizgrađenom aneksu, pored ostalog, nemaju rešeno pitanje ventilacije, te postavljanja opreme za kiseonik. Takođe, drugi sprat aneksa ne može da se koristi, jer još uvek nije ugrađen lift.

"Bilo je 30 ili 40 primedbi, (ispravke koje treba uraditi) a koliko znam, nijedna od njih nije ispoštovana", kaže za RSE ortoped Pljeurat (Pleurat) Sejdiu.

Iz firme koja izvodi radove i koja tvrdi da je ispoštovala ugovor, te iz Klinike za ortopediju, navode da se radi na pronalaženju rešenja. Druge detalje nisu želeli da iznesu.

"Želimo da pređemo u izgrađeni objekat", poručuje istovremeno direktor Klinike za ortopediju Gani (Jashanica) Jašanica.

"Obećano nam je da će (novi objekat) biti pušten u rad u januaru, to se nije dogodilo. Govorilo se onda da će u junu, ni tada se nije dogodilo. Sada nam je rečeno da će biti u septembru...", kaže Jašanica za RSE.

Ne postoji rok za finalizaciju novih aneksa Klinike za Ortopediju.

Najveći problem su hospitalizirani pacijenti koji zbog neadekvatnih uslova u nekim slučajevima pate i od infekcija.

Na osnovu izveštaja tima za kontrolu infekcija unutar bolnica, u 2020. je bilo 11 pacijenata koji su se zarazili na ovoj klinici, dok je na svim odeljenjima unutar Univerzitetsko kliničkog centra Kosova zaraženo 356 pacijenata.

RSE je krajem 2021. pisao o slučaju Remzija Rašice (Remzi Rashice) iz Vučitrna, koji tvrdi da mu je noga amputirana zbog infekcije koju je dobio na Klinici za ortopediju.

Struka navodi kako je jedna od najčešćih infekcija sepsa, bolest koja se širi kroz krv i može da izazove dugotrajno oštećenje pluća i drugih organa. Uzroci infekcija, navode dalje, su loši uslovi u ambulantama i nepoštovanje higijenskih mera.

Klinika za ortopediju ima oko 100 bolničkih kreveta u oko 15 soba.