Gubitak od oko 100 miliona eura

Investicije Kosovskog penziono štednog fonda (TRUST) proživljavaju najteže razdoblje ove godine kao posljedicu krize na međunarodnim finansijskim tržištima, što je uzrokovalo značajne gubitke štednje građana u zemlji.

Međutim, Trust je uspio povratiti neka od ulaganja koja su pretrpjela gubitke do mjeseca juna.

Iako je vraćeno oko 60 miliona eura, ekonomski stručnjaci upozoravaju da bi se padovi o kojima razmišljaju u Trustu mogli još više produbiti zbog finansijske krize na međunarodnim tržištima.

Glasnogovornik Trusta Jeton Demi rekao je da su ulaganja Trusta do juna pretrpjela pad od 161,6 miliona eura, ali je naglasio da je povrat ulaganja smanjio gubitke na manje od 100 miliona eura do septembra.

Glasnogovornik Demi rekao je da će čak i dok traje teška situacija na stranim tržištima, oporavak biti težak.

“Kasnimo tri dana s izvješćem, negativna vrijednost za tekuću godinu bila je manja od 100 miliona eura. Trenutno je ovo negativno stanje za 2022. godinu, čak i dok traje teška situacija, oporavci će biti teški, ali ima takvih pomaka koji su duboki, nekad više nekad manje... Za taj period je bilo tako, određeni period na te datume je imao taj učinak, ali to je relativno jer se mijenja”, rekao je Demi.

Što se tiče mjera koje je poduzeo Trust, Demi je rekao da građani koji su blizu penzije nisu pogođeni finansijskim rizicima.

“Za te datume o kojima govorimo je bilo (januar-jun minus 161 milion eura), a za ove sadašnje datume o kojima govorimo, do kraja avgusta je bilo manje od 100 miliona eura... Glavna mjera koja je bila ove godine, bio je to konzervativni portfelj stvoren za doprinositelje u dobi od 63,5 godine i starije, čija su sredstva uložena samo u vrijednosne papire vlade Kosova, tako da na njih ne utiče međunarodna izvedba i imaju pozitivan povrat od oko 2 posto. Druga mjera bila je smanjenje ulaganja uglavnom u berzu, a sada je gotovo polovica ulaganja u vrijednosne papire vlade Kosova, u bankovne depozite na Kosovu i u gotovini. Ovako je minimiziran, jer smo tri do četiri puta manji od glavnih svjetskih indeksa“, dodao je Demi.

Profesor na Ekonomskom fakultetu Nagip Skenderi rekao je da, kako bi se spriječilo uništavanje cijelog fonda, upravni odbor Štednog fonda, Vlada i Skupština moraju hitno poduzeti mjere kako bi spriječili gubitak stotina miliona eura od građanske štednja.

Skenderi je rekao da Trust proživljava najozbiljniju krizu ikada.

“Zabrinjava činjenica da institucije, odnosno Kosovski štedni fond, ne poduzimaju mjere u saradnji s institucijama, skupštinom i vladom, koje bi željele da se ovi gubici relativno olakšaju ili smanje. Sve dok traje ruska agresija u Ukrajini, gubici Trusta će se još više produbljivati. Dakle, kako ne bismo došli do tačke potpunog uništenja fondova Trusta na međunarodnim tržištima, mislim da bi Vlada Kosova u saradnji s upravom Trusta, ali i sa parlamentom, trebala promijeniti zakone koji su prepreka povratu sredstava Štednog fonda na Kosovu, kako bi se barem sredstva vratila na lokalno tržište i bilo kakva moguća investicija mogla biti", izjavio je Skenderi.

Univerzitetski profesor upozorio je da postoji opasnost od daljnjeg pada imovine Trusta.

“Očito je da su fondovi u opasnosti od daljnjeg pada Trusta na međunarodnom tržištu dionica, jer međunarodna ekonomija doživljava pad”, dodao je Skenderi.

Što se tiče gubitaka u Trustu, drugi univerzitetski profesor, Ujkan Bajra, podsjetio je na zakonsku inicijativu u Skupštini prije nekoliko mjeseci da se povuče postotak iz Trusta.

Prema riječima Bajre, pristup Trustu je bio i ostao pogrešan. Prema njegovim riječima, posljednji izvještaji pokazuju ko je imao pravo povući sredstva.

“Kada se prije nekoliko mjeseci govorilo o povlačenju štednih fondova, postojao je logičan razlog za razmatranje dopuštanja korištenja tih sredstava. Sada tih skeptika više nema, ali dobro je sada izaći van i saznati gdje je garancija da povrat investicije nakon toliko dana umjesto pozitivnog povrata ima negativnu vrijednost. Dakle, pristup povjerenju je bio i ostao pogrešan, a sada javna izvješća pokazuju ko je bio u pravu? Od ukupnih plasmana od preko 2,2 milijarde eura doprinositelja, u septembru 2022. povrat ulaganja je negativan s preko 101 milion eura. Tako su naši doprinosi smanjeni u vrijednosti za više od 101 million eura, uzrokujući procijenjene gubitke”, napisao je Bajra.

Više od 700 hiljada osoba doprinosi Fondu od preko 2,2 milijarde eura.