Mišljenje analitičara

Politički analitičar Fidan Ukaj ocjenio je da je opozicija na Kosovu slaba i da je njena strategija, da čeka na grešku Vlade Kosova da bi reagovala, pogrešna, prenosi Ekonomija onlajn.

"Iako Kurti ima većinu koju nijedna politička partija nije imala, poslovi Vlade ne idu kako bi trebalo, ali smo videli i slabu opoziciju i nedovoljno fokusiranu na pitanja ili neuspjehe Vlade. Izgleda da su se dogovorili da čekaju grešku Vlade, pa da je u jednom trenutku sruše, iako sa brojem poslanika nemaju šanse. Opozicija nije organizovana i i slaba je u smislu promovisanja neuspjeha Vlade", rekao je Ukaj.

Ukaj je istakao da i pored toga što opozicija vidi svakodnevne greške i afere Vlade, ne uspjeva da ih otkrije javnosti, jer im, prema njegovim riječima, nedostaje organizovanost.

"Svakodnevno imamo afere vlasti, promašaje, stagnaciju i nerad, a oglašavanje opozicije imamo jednom mjesečno. Osim političkih analitičara koje viđamo u televizijskim emisijama, ne vidimo ni jednu konferenciju ili debatu opozicije koja govori o propustima Vlade Kosova", naglasio je Ukaj.

Bivša zamjenica ministra regionalnog razvoja Magbule Skadra rekla je da treba pojačati saradnju pozicije i opozicije, posebno u pogledu dijaloga sa Srbijom.

Prema njenim riječima, opozicione stranke ne iznose prijedloge ili alternativu za dobro Kosova.

"Svi koji dobiju poziv od neke stranke, treba da se odazovu, jer je bolje da sednu za sto i učestvuju u diskusiji, pa onda da sami donose zaključke i iznesu mišljenje o tome. Ne slažem se ni sa kim ko ne želi da sedne za sto, bez obzira o čemu se razgovaralo, iako smatram da je premijer Kurti sa ovim pozivom malo zakasnio, trebalo je to uraditi mnogo ranije, ali čestitam onima koji su se pojavili na sastanku vlasti i opozicije", navela je Skadra.

Ona je dodala da vlast više razmišlja o predstojećim izborima nego o građanima.

"Vlada treba da misli o građanima i da ne razmišljala o sljedećim izborima. Vlada treba da bude veoma konstruktivna i da pozove opoziciju na konsultacije o gotovo svim temama", zakčljučila je Skadra.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online