Poslanik LDK

Poslanik iz redova LDK, bivši ministar zdravlja Armend Zemaj, rekao je da pristup Vlade dijalogu Kosova i Srbije treba da bude proaktivan, i zatražio je i ujedinjenje političkog spektra na Kosovu po tom pitanju, prenosi RTK.

„Dijalog treba da bude od nacionalnog interesa a ne samo određenih grupa, iako se u prošlosti pokušavalo da ima neku vrstu etiketiranja da neko izdaje Kosovo i da postoji saglasnost interesa. Sada se dokazuje suprotno da je taj pristup bio pogrešan. Politički spektar mora da se ujedinjuje. Imamo posla sa agresorskom državom u prošlosti i neprijateljskom u sadašnjosti, ali interes je da svi građani Republike Kosovo, uključujući i srpsku manjinu, budu integrisani i vide sebe kao deo državljanstva Kosova i mi ćemo proći i ovaj izazov“, naglasio je Zemaj.

Prema njegovim riječima, "ne treba da ostanemo taoci dugotrajnog dijaloga, već proces treba da ide napred uz zahtjev čitavog političkog spektra za postizanje konačnog sporazuma uz obostrano priznanje".

Zemaj je rekao da je preuzimanje ustavnih i zakonskih obaveza i prije svega jačanje subjektiviteta Kosovo u odnosu na njene susjede veoma važno.

On je dodao da do povećanja interesovanja međunarodnih partnera nije došlo sada, već da je to, prema njegovim riječima, proizašlo iz nemogućnosti preuzimanja odgovornosti da se dijalog vodi kako treba.

„Svi znamo da je premijer Kurti izjavio da dijalog nije naš prioritet. Pokušao je da to pomjeri na 7. ili 8. tačku saopštenja i pred Skupštinom i pred građanima. Neozbiljan pristup nas je doveo u drugačiju situaciju, gdje mi kao opozicija sada želimo da vidimo proaktivan pristup, a ne da budemo proaktivni samo od međunarodnog faktora“, dodao je Zemaj.

On smatra da Kosovo treba da ispuni svoje obaveze i da politički spektar treba da bude ujedinjen oko dijaloga. Takođe, zatražio je da u ovom procesu bude transparentnosti i da se uključi Skupština.

Što se tiče mogućnosti konačnog dogovora sa Srbijom, poslanik LDK je rekao da ne treba govoriti o datumima jer je to težak proces.

Izvor: RTK live/Kosovoonline