Politički analitičar

Politički analitičar Gazmir Raci kazao je da ne očekuje nove prijedloge izaslanika Njemačke i Francuske Jensa Pletnera i Emmanuela Bonna kada je u pitanju okončanje dijaloga između Kosova i Srbije, ali da je mogućnost da se postigne sporazum veća kada su oni za istim stolom sa izaslanikom SAD Gabrielom Escobarom i EU Miroslavom Lajčakom.

Raci je za Kosovo onlajn istakao da je uključivanje Njemačke i Francuske u proces dijaloga važno, jer se radi o dvije veoma uticajne države u Evropskoj uniji.

"Mislim da je važno što su se i Njemačka i Francuska uključile direktno u proces dijaloga, jer su to dvije države koje su jako važne i jake u EU. To znači da one daju podršku dijalogu", rekao je analitičar.

Raci smatra da Pletner i Bonno, za sada, neće staviti na sto nove prijedloge i ideje za napredak u dijalogu, ali da će pomoći da Kosovo i Srbija krenu napred na putu ka EU.

"Ne očekujem da će Francuska i Njemačka doneti nove ideje oko ključnog sporazuma između Kosova i Srbije, to isključivo zavisi od dve strane. Oni su tu da pomognu, jer i Kosovo i Srbija žele da postanu dio EU. Poruka Njemačke i Francuske je bila jasna: bez rješavanja problema među nama, ni Kosovo ni Srbija ne mogu ući u EU. Oni ne žele nove probleme", dodao je on.

Prema njegovim riječima, kada su Amerikanci i Evropljani, sada i Nijemci i Francuzi za istim stolom, mogućnost za rješavanje problema u dijalogu je mnogo veća. Kako je dodao, izaslanici su tu da pripomognu da dvije strane dođu do dogovora.

Raci, koji je bio član kosovske delegacije od 2012. godine u dijalogu, za Kosovo onlajn naveo je da dvije strane moraju same da se dogovore oko ključnih pitanja, a jedno od njih je i formiranje ZSO.

"Ne očekujem da drugi donesu odluke za naše probleme. EU ima iskustva u rješavanju teških pitanja. Oni mogu da pomognu, ali ne i da daju prijedlog za formiranje Zajednice. Iz mog iskustva iz dijaloga, sve zavisi od volje dve strane. Ali evropska karta za lokalne samouprave je kao baza za sve probleme koje države imaju na lokalnom nivou. Tu je i kosovski zakon za lokalne samouprave, tu postoje dvije mogućnosti da se nađe rješenje za lokalne samouprave", kazao je.

Povodom gradnje baze Policije Kosova na sjeveru, ovaj analitičar kaže da su se Beograd i Priština u Briselu dogovorili da Policija Kosova bude prisutna na sjeveru Kosova.

"Policija Kosova deluje na cijeloj teritoriji, na sjeveru imamo policijske stanice. Kada smo u Briselu razgovarali o sigurnosti na sjeveru Kosova 2013. godine, Srbija je prihvatila da Policija Kosova bude prisutna na sjeveru. Sada ne znam zašto su protiv toga. Policija Kosova se bori protiv kriminalnih grupa. Ako Vučić podržava kriminilne grupe, jasno je zašto je protiv policije. Policija nije protiv građana, već protiv organizovanog kriminala. Videli smo ranije da su Srbi i Albanci u borbi protiv organizovanog kriminala sarađivali", dodao je Raci.

Prema njegovim riječima, u Briselu nisu dogovorene dnevne policijske aktivnosti.

"Ono što je dogovoreno u Briselu jeste da Policija Kosova bude prisutna na sjeveru Kosova, imamo i regionalne komande gdje su Srbi, ali nismo dogovarali dnevne aktivnosti policije. Kako da ja sada idem u Preševo i kažem srpska policija ne može ovdje da patrolira. U Briselu nismo razgovarali gdje će patrolirati policija, već smo imali sporazum da policija treba da bude prisutna na sjeveru Kosova, Srbija je tražila regionalnu komandu i dobila je. U čemu je sada problem", izjavio je Raci.

Izvor: Kosovo Online