Specijalni sud

Advokat bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thaçija Gregory Kehoe izjavio je da se početak sudskog postupka protiv Thaçija i drugih bivših lidera OVK odlaže zbog, kako navodi, tužilaštva koje odbrani ne pruža sve dokaze koji im mogu biti od koristi, piše Gazeta express.

"Proces ne počinje jer tužilac nije bio voljan da ga pokrene. Ako se sjećate, u novembru 2020. godine tužilac je rekao da je spreman da počne suđenje za šest mjeseci. Prošlo je skoro dvije godine otkako je dao ovaj komentar, a on još uvijek nije spreman. Nisu uradili sve što moraju, po pravilima, zato se kasni", rekao je Kehoe.

On je u intervjuu za Kosovo Press govorio o odugovlačenju procesa protiv bivših čelnika OVK i, kako navodi, namjeri tužilaštva da to suđenje traje duže od Miloševićevog.

"To ne bi trebalo da bude suđenje koje traje duže od suđenja Miloševiću, ali to će pokušati da uradi tužilac. To znači, po mom mišljenju, da će ispitati svaki incident koji se dogodio na Kosovu 1998. i 1999. godine i, prema teoriji 'udruženog zločinačkog poduhvata', okriviti ove četiri osobe", rekao je Kehoe.

Kehoe kaže da je odbrana spremna da započne proces i traži da joj se pruže svi dokazi, ali da se to nije dogodilo. Dodao je da odbrana traži i spisak svjedoka.

On je naveo da bi sud trebalo da odbaci dokumente koje Specijalno tužilaštvo dobija iz Srbije zbog, kako tvrdi, fabrikovanja iskaza svjedoka.

"Jasno je da su dokumenti dobijeni iz Srbije kontroverzni. Pitanje da je Srbija istorijski bila umješana u fabrikovanje svjedočenja i svjedoka, stoga su argumenti koje smo izneli su da smo pozvani da znamo odakle ta svjedočenja dolaze i da se pitamo ko je pisao ove dokumente, kada su oni pisani i kako ste vi u Srbiji imali kontrolu nad ovim dokumentima", rekao je Kehoe.

Povodom navoda tužioca na jučerašnjoj konferenciji u slučaju Thaçi i drugi, koji je uporedio "vođe OVK sa srpskim zločincima", Kehoe je rekao da ne može biti takvog poređenja.

"Oni pokušavaju da dokumentuju da je OVK bila tajna organizacija. To nije bila tajna organizacija, to je bila organizacija koja se borila za oslobođenje kosovskih Albanaca. Tako je uvijek bilo. Međutim, ako pogledate optužnicu i ako pogledate šta su oni izneli, oni namjeravaju da kažu da je OVK bila organizacija koja se bavila zločinačkim aktivnostima, a zapravo se borila za oslobođenje kosovskih Albanaca", kaže Kehoe.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na Specijalni sud i, kako kaže, vidi šta se tamo dešava.

On smatra da kosovske institucije i društvo treba da posvete više pažnje procesima u Specijalnom sudu.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express