Albanska ministarka finansija

Albanska ministarka finansija i privrede Delina Ibrahimaj izjavila je da je samo u prošloj godini trgovina sa zemljama "Otvorenog Balkana" povećana za 26 miliona eura, prenosi Albanian post.

Ibrahimaj je na sastanku sa privrednim komorama navela da je zajedničko regionalno tržište neophodnost za razvoj privrede.

Prema njenim riječima, albanski izvoz je u prvih šest mjeseci sa Srbijom povećan za 28,5 odsto, a izvoz albanskih proizvoda u Sjevernu Makedoniju za 25,6 odsto.

Ona je govorila o zabrinutostima koje je su izneli predstavnici poslovne zajednice, kao i o rješenjima koja nudi vlada za unapređenje rasta poslovne klime.

"Najviše prijedloga je vezano za proces fiskalizacije. Ovo je najveća reforma koju je administracija napravila. Jedna od zabrinutosti privrednih komora odnosi se na dozvole boravka i dozvole za zapošljavanje stranaca. Napravili smo kompletan pravni osnov koji će biti gotov sljedeće godine, tako da neće biti dva zahtjeva, jedan za dozvolu boravka i jedan za dozvolu za zapošljavanje, već samo jedan zahtjev. Novi zakon o arbitražama će se promeniti i vrlo brzo će Ministarstvo pravde početi konsultacije o novom nacrtu", rekla je Ibrahimaj.

Izvor: Albanian post/Kosovoonline