Specijalni sud

Sudija Nicholas Guilhot dao je Specijalizovanom tužilaštvu rok do 18. novembra da dostavi spisak sa imenima 40 svjedoka koji će biti pozvani da svjedoče u procesu protiv bivših vođa OVK Hashima Thaçija, Kadrija Veselija, Jakupa Krasniqija i Rexhepa Selimija. Tužioci su se usprotivili davanju spiska ukazujući na mogućnost prijetnji svjedocima, prenosi Koha.

Nicholas Guilhot je naložio odbrani da do 28. oktobra dostavi obavještenja o alibiju ili razlozima koji isključuju krivičnu odgovornost.

Branioci su na konferenciji o napretku slučaja "Thaçi i drugi", izneli pritužbu zbog nepostojanja spiska, koji bi omogućio da bude poznato kada će se svaki svjedok pojaviti pred sudom.

"Tužilaštvo napominje da postoje različiti faktori koji su u suprotnosti sa ovim zahtjevom i neosnovanost ovog zahtjeva se ogleda u praksi bilo koje institucije koja se može uporediti sa našom", rekao je tužilac Alan Tiger.

Na to je prigovorio Ben Emmerson, advokat bivšeg predsjednika parlamenta Kosova Kadrija Veselija. On je rekao da Tužilaštvo nema osnova za navode o zastrašivanju svjedoka jer je, kako je naveo, njegov branjenik javno promovisao saradnju sa Specijalnim sudom.

Gregory Kehoe, advokat bivšeg predsjednika Thaçija, požalio se na kršenje rokova sa objavljivanjem oslobađajućeg materijala, a Iden Ellis, advokat bivšeg predsjednika parlamenta Jakupa Krasniqija naglasio je da to teba momentalno da se desi.

Tužioci su naveli da će materijali velikog obima biti predati odbrani do 30. septembra.

Četvorica bivših lidera OVK Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Seljimi optuženi su za navodne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Specijalizovano tužilaštvo podnelo je 29. aprila izmenjenu optužnicu protiv Thaçija, Veselija, Selimija i Krasniqija, u kojoj se tvrdi da su optuženi počinili ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore