Predsjednik PDK

Predsjednik Demokratske partije Kosova Memli Krasniqi izjavio je rekao da premijer Albin Kurti, u nedostatku znanja, kompetencije, hrabrosti i vođstva, gura dijalog u tehnički proces što otežava postizanje konačnog dogovora, prenosi Reporteri.

"Naša glavna briga je da dijalog klizi u tehnički proces. U međuvremenu, već je trebalo razgovarati o konačnom sporazumu sa obostranim priznavanjem. Smatramo da ne smije biti dogovora ni o čemu dok se ne dogovorimo o svemu. Dakle, trebalo bi da postoji proces u kojem će se i dalje raspravljati o tehničkim temama, ali ne i o sporadičnim sporazumima. Hajde da se dogovorimo o svemu, uključujući i konačni dogovor”, rekao je Krasniqi.

On je naglasio da će ova Vlada će ostati upamćena po nesposobnosti i nedostatku znanja.

"Dakle, potpuni nedostatak iskustva za unapređenje bilo kakvog procesa u bilo kojoj oblasti. Zatim postoji nedostatak hrabrosti. Onaj ko izađe i traži glas građana, dobije njihovo povjerenje, treba da se ponaša kao premijer, a ne kao administrator. Moramo imati premijera koji upravlja, koji vodi, koji ima viziju i koji je sprovodi. Mora imati i hrabrosti”, dodao je.

Prema njegovim riječima, i pored velikih mogućnosti koje trenutno postoje, Kurti se ne ponaša u skladu sa očekivanjima.

“Naš zahtjev je bio da postoji vremensko ograničenje za proces dijaloga. Svi naši partneri govore o mogućnosti za proces dijaloga okonča u narednih 17-18 mjeseci. Polazeći od toga da u ovom periodu nema izbora u SAD, nema izbora u EU, ni u Francuskoj ni Njemačkoj, ni na Kosovu i u Srbiji, te mogućnosti su veće", navodi on.

Ipak, Krasniqi dodaje da nije pretjerano optimističan.

"Ako nije bilo napretka u dijalogu u posljednjih 17, 18 mjeseci, ne mogu biti optimista da će u narednih 18 mjeseci doći do zaključka ovog procesa osim ako ne dođe do pomaka i roka za proces dijaloga. U suprotnom, imaćemo tehničke teme na dnevnom redu", navodi on.

Prema Krasniqijevim riječima, povratak tehničkom dijalogu je stagnacija i korak unazad, pomjeranje fokusa sa najvažnije teme, a to je konačni dogovor sa obostranim priznanjem.

Govorio je i o uključivanju izaslanika francuskog predsjednika Emnanuela Macrona  i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

“Voleo bih da se dijalog završi do kraja ove godine, da dobijemo međusobno priznanje i idemo dalje. Da pomaknemo stvari unaprijed. Uklonimo ovaj kamen koji je toliko godina ostao na Kosovu. Ipak, to ne izgleda vjerovatno u ovoj fazi. Dodatna posvećenost Njemačke i Francuske je dobrodošla. Ali, ako bude daljeg klizanja u tehničkim stvarima, onda neće biti nikakve koristi za građane Kosova”, rekao je Krasniqi.

Krasniqi je dodao i da je posao Vlade da preduzme mjere u uslovima energetske krize jer demagoške izjave premijera Albina Kurtija neće moći da zagreju domove građana tokom zime.

Krasniqi je podsjetio na izjavu Kurtija da se "struja ne skladišti u frižiderima" i kritrikovao premijera zbog zanemarivanja i ruganja građanima u vrijeme krize.

Lider PDK je optužio vladu za nekompetentnost i nesposobnost i naveo da nije njen posao da govori građanima Kosova da će zima biti teška, nego da nađe rješenja.

"Posao vlade je da riješi, olakša zimu, jer kada dođe zima, premijerove riječi, njegove pjesme i te demagoške izjave, kojih ima na pretek, nas neće zagrejati", rekao je Krasniqi na ATV i naveo da je udvostručena cijena energenata i ogrijeva, a da je utrostručena cijena peleta.

On je rekao da su članovi Pokreta Samoopredjeljenja i Kurtijeve vlade po svaku cijenu pokušali da spriječe formiranje Istražne komisije za energetiku, jer se plaše brojnih skandala u energetskom sektoru, među kojima je slučaj ambasadora Martina Berishaja.

"Oni se takođe plaše prekršaja u Kosovskoj eneregetskoj korporaciji, plaše se i velikih prevara za koje su rekli da subvencionišu građane, a u stvari daju novac direktno KEDS i KESCO", naglasio je Krasniqi.

On je rekao da je Vlada ignorisala energetsku krizu, uprkos upozorenjima opozicije i konkretnim prijedlozima PDK.

"U septembru prošle godine prvi put smo počeli da pričamo o energetskoj krizi i upozorili smo ono o čemu se priča širom Evrope, da će biti teška zima, da će doći do povećanja troškova i da je vlada morala da preduzme niz mjera", kaže Krasniqi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri