Specijalni sud

U Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu održana je konferencija o napretku postupka protiv Hashima Thaçija, Jakupa Krasniqija, Kadrija Veselija i Rexhepa Seljimija na kojoj se, između ostalog, očekuje razgovor o istragama odbrane i ažuriranoj listi svjedoka Specijalnog tužilaštva, prenosi Reporteri.

Sjednica je počela izlaganjem stranaka koje nisu prisutne u sali, ali sjednicu prate putem video linka.

Thaçijev advokat Gregory Kehoepomenuo je da je bivši predsjednik Kosova u određenom periodu bio u Rambuju, ili na putovanju, a tereti se za neke događaje u periodu kada on čak ni fizički nije bio na Kosovu.

"Ako uzmemo u obzir vreme od Konferencije u Rambujeu, moj klijent je bio u Evropi i sastajao se sa liderima i postoje brojne optužbe i redakcije da se nagađa kada su se određeni događaji odigrali. Tek tada ćemo imati priliku, kada pročitamo datume, mjesta, vrijeme, tek kada ih dobijemo imaćemo mogućnost da iznesemo obavještenje o alibiju. Trebalo bi da znate da je moj klijent u određeno vrijeme putovao", rekao je Kehoe.

Andrew Strong, Veselijev advokat, rekao je da su identifikovali dve oblasti u kojima bi moglo biti potrebno obavještenje o alibiju.

Advokati Thaçija, Krasniqija, Veselija i Selimaja izrazili su zabrinutost zbog kašnjenja u objavljivanju oslobađajućih materijala.

Advokat Rexhepa Selimija David Jang naveo je da je prošlo više od godinu dana i da se optuženi ne mogu zauvijek držati u pritvoru.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri