Briselski dijalog

Profesor Arben Fetoshi kaže da imenovanje dva savjetnika od strane Njemačke i Francuske znači povratak međunarodne pažnje na pitanje dijaloga Kosova i Srbije, prenosi Koha.

„Dolazak Lajčaka u Prištinu zajedno sa dvojicom novoimenovanih savjetnika iz Berlina i Pariza pokazuje sve veći interes evropskih sila. U ovom slučaju, Francuska i Njemačka žele da pojačaju pritisak na strane kako bi se pronašlo rješenje po pitanju registarskih tablica nakon dogovora o primjeni sporazuma o ličnim dokumentima. Naravno, uvjeren sam da se radi o povećanju interesa međunarodnog faktora da što prije okončamo pitanje dijaloga, koji mora biti zaključen uz pravno obavezujući i sveobuhvatan sporazum sa uzajamnim priznanjem u njegovom središtu“, kaže Fetoshi.

Profesor političkih nauka Driter Arifi kaže da se Evropska unija ponovo intenzivno uključila u proces dijaloga.

„Biće izričitih zahtjeva, posebno po pitanju registarskih tablica. Evropska unija se ponovo intenzivno uključila u dijalog, posebno Francuska i Njemačka. Sada uz angažovanje savjetnika obe zemlje, očekujem da će doći do intenziviranja i veće ozbiljnosti u dijalogu", kaže Arifi.

Kosovo će sutra posjetiti izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak, u pratnji savjetnika Jensa Pletnera i Emanuela Bona, koje su imenovali njemački kancelar i francuski predsjednik.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore