Premijer Kosova

Premijer Albin Kurti ocjenio je da Srbija sve više slabi i da je zbog toga sve agresivnija, prenosi Koha. On je istakao da cijeni Tursku, ali da se dijalog vodu u Briselu uz pomoć SAD.

Kurti je prokomentarisao i odluku Vlade Srbije da se na početku školske godine u svim školama u Srbiji pjeva srpska himna, uključujući i albanske škole u Bujanovcu i Preševu.

"Ne radi se ni o kakvom demokratskom i humanom djelovanju. Naprotiv, što je Srbija slabija protiv Kosova, to je više divlja. To je svojevrsna pojačana agresivnost Srbije. To treba shvatiti u okviru njenog slabljenja uopšte. Kosovo je nezavisna, suverena i demokratska država. Zalaže se za sve građane bez razlike, ali i za Albance u Srbiji. Albanci u Srbiji su diskriminisani, tome je svjedočila naša delegacija koja je ove nedjelje posjetila Preševsku dolinu. Prvi put u okviru budžeta Kosova izdvojeno je dva miliona eura za Preševo, Medveđu i Bujanovac. Kako je rekao poznati pesnik Esat Mekuli, ugnjetavanje izbija iz ničega. Ovom pojačanom nasilju Srbije, koje se čak primjenjuje i nad Srbima na Kosovu, bliži se kraj. Kosovo sve demokratskije, jače i nezavisnije, a to dokazuje i reciprocitetom prema Srbiji", rekao je Kurti.

Kurti se osvrnuo i na posjetu predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana Beogradu i Zagrebu i činjenicu da turski predsjednik u okviru balkanske turneje nije posjetio Kosovo.

“Oni imaju svoje programe, a mi u Turskoj imamo prijateljsku državu i saveznika. Turska je veoma moćna zemlja u NATO, ali dijalog koji se vodi između Kosova i Srbije – gdje Kosovo nije subjekt već strana – odvija se uz posredovanje Brisela i uz pomoć Sjedinjenih Američkih Država. Sutra će doći specijalni predstavnici iz Berlina i Pariza da prate posrednika Lajčaka, ali je naravno dobrodošla pomoć svih naših prijateljskih zemalja”, rekao je Kurti.

On je dalje rekao da je Erdoganova posjeta bila fokusirana na Bosnu i Hercegovinu.

“Moj utisak je da je ova posjeta imala više veze sa Bosnom i Hercegovinom, jer je smatraju mnogo ugroženijom zemljom od Kosova. Zato što Srbija i Hrvatska imaju jak uticaj u Bosni i Hercegovini i posjeta turskog predsjednika Balkanu ovoga puta je vezana za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Kurti.

Brojni politički i ekonomski analitičari na Kosovu kao i opozicija ne slažu se sa Kurtijevim stavovima o demokratskim uspjesima, kao ni sa njegovim tvrdnjama o tome da je Kosovo posebno popravilo svoju poziciju u dijalogu sa Beogradom. Takođe, ni sa tvrdnjom da je za vrijeme njegove vlade napravljen ekonomski progres.

Posebno ističu da je Kosovo u teškoj energetskoj situaciji njegovom krivicom i da je u Evropi prvo uvelo višesatne restrikcije struje za domaćinstva svakodnevno. Takođe, na Kosovu još nije počela školska godina, jer su prosvetari u štrajku i optužuju Vladu i premijera Kurtija da ih zanemaruje. Oni traže linearno povećanje zarada od 100 eura na mjesečnom nivou.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore