Kaznena politika pravosuđa loša

Viši istraživač u Demokratskom institutu Kosova Vulnet Bugaku mišljenja je nedavni slučaj silovanja 11-godišnjakinje u Prištini dokazuje da je pravosudnom sistemu na Kosovu potrebna provjera, prenosi Koha.

"Ne samo ovaj slučaj, već su i drugi dokazi da pravosudni sistem u zemlji hramlje, ima nedostatke, a posebno u slučajevima izricanja kazne optuženima za različita krivična djela. Potrebno je da se uradi provjera, jer pravosuđe ima velike nedostatke u procesuiranju predmeta i zaključivanju predmeta teških krivičnih djela. Imamo u kaznenoj politici sudova na Kosovu, kaznena politika je slaba, a kazne optuženima su blage", rekao je Bugaku.

Prema mišljenu Bugakua, zabrinjavajuća je činjenica da su optuženi za djelo silovanja 11-godišnjakinje imale i ranija krivična djela, ali da su malo kažnjeni.

"U posljednjem slučaju je zabrinjavajuće da su optuženi ljudi koji su ranije imali krivična djela i koji su osuđeni niskim sudskim kaznama, to je podsticaj da počine nova kaznena djela", dodao je Bugaku.

Bugaku je dodao da pravosudni sistem hramlje u procjeni rada i kada je riječ o sudijama i o tužiocima.

"Nedostaje odlučivanje, nema slučaja da je sudija razriješen zbog lošeg rada ili tužilac, jer mu je optužnica propala na sudu zbog nedostatka dokaza", dodao je Bugaku.
 
Izvor: Kosovo Online/Koha ditore