Kolaps

Izvršni direktor Kosovskog instituta za pravosuđe Ehat Miftaraj kazao je da se, na osnovu obrazloženja Osnovnog tužilaštva u Prištini da je u slučaju silovanja 11-godišnje djevojčice psiholog angažovan tek prije dvije nedjelje, može zaključiti da Tužilaštvo ne zapošljava dovoljno psihologa, prenosi Koha.

Miftaraj je istakao da Tužilački savjet Kosova sam odlučuje o stavovima koje mu dozvoljava budžet. Prema njegovim riječima, postoje i druga radna mjesta u pravosuđu koja se mogu osloboditi za zapošljavanje onih kadrova koji nedostaju.

"Oni su više zainteresovani za povećanje tužilačkog kadra nego psihologa. Otpuštanje psihologa je prevara Osnovnog tužilaštva u Prištini jer sam Tužilački savjet Kosova odlučuje gdje će poslati psihologe“, rekao je on.

On je rekao da slučaj 11-godišnjakinje dokazuje krhkost pravosudnog sistema na Kosovu, kao i da pojedini tužioci ne pridaju dovoljan značaj ovakvim slučajevima.

"Nažalost, tužioci na Kosovu ne pridaju važnost i ozbiljnost predmetima kojima se bave. U najvećem broju slučajeva vide predmete kao posao koji žele što prije da odrade. Imali smo silovanja djevojčice od 11 godina u kojem je učestvovalo šest osoba, a tužilac je poslao djevojčicu u Centar za socijalni rad, ne baveći se slučajem, što dokazuje da za žrtvu nije bilo poštovanja ni razumijevanja. Moramo jasno da shvatimo da postoje neka krivična djela koja se gone po službenoj dužnosti, u kojima ne mora žrtva da odluči da li želi da nastavi krivično gonjenje. Ovo je jedan od tih slučajeva“, dodao je on.

On je takođe kritikovao premijera Kosova Albina Kurtija i ministarku pravde Albulenu Haxhiu zbog njihovog nastupa na konferenciji za medije, na kojoj su, pored provjere u pravosuđu, govorili i o slučaju silovanja 11-godišnje djevojčice.

"Žalosno je što su premijer i ministarka pravde na konferenciji na kojoj se govori o provjeravanju, pokazali neprofesionalizam, nedostatak integriteta, nedostatak profesionalizma, izgradili kulturu nekažnjivosti, solidarnosti među sobom, štiteći jedni druge i nepreduzimanje mjera prema sudijama i tužiocima koji krše zakon. Ustav Kosova pravi gvozdenu podjelu između zakonodavne, izvršne i sudske vlasti", izjavio je on.

Miftaraj je naglasio da je Kurti na ovoj konferenciji izneo pogrešnu statistiku.

„Premijer je izašao sa pogrešnom statistikom. Imamo izvještaj koji smo kao institut objavili 2021. godine i zove se „Zločini protiv seksualnog integriteta na Kosovu za 2017-18-19 i 20. godinu“. Ovaj izvještaj dokazuje da imamo ozbiljnih problema u rješavanju ovih slučajeva, pokazuje da se u preko 60 odsto slučajeva seksualnih zločina kažnjavaju oni koji počine ova krivična djela, ali nažalost kazne su kratke, a imamo slučajeve kada sudije propisuju novčanu kaznu“, istakao je on.

Miftaraj je naveo da Vlada treba da bude oprezna sa porukama koje šalje javnosti.

"Ona uvijek može da kaže da kroz politiku može da unapredi pravosudni sistem, međutim njene mogućnosti su ograničene jer nema nadležnosti i mogućnosti da pomogne ovim žrtvama jer su policija i tužilaštvo u njenim rukama. Opasno je za izvršnu vlast da ima pristup krivičnim dokazima”, izjavio je Miftaraj i dodao da postoji rat na distanci između izvršne i sudske vlasti, koji, prema njegovim riječima, ne bi trebalo da se desi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore