Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da to što "Srbija ne priznaje kosovska dokumenta na svim graničnim prelazima" predstavlja kršenje sporazuma, da je o tome obavjestio Brisel i da uvođenje reciprociteta nije isključeno, prenosi Koha.

Kurti je naglasio da je Kosovo insistiralo na slobodi kretanja.

"Ali djelimična sloboda nije sloboda. O tome sa posrednicima u dijalogu razgovara potpredsjednik Vlade Besnik Bislimi. Za Kosovo sporazum bez sumnje, važi. Ali, ne možemo imati skraćenu ili djelimičnu slobodu kretanja“, poručio je Kurti.

Kurti je pozdravio to što su Njemačka i Francuska poslale izaslanike za dijalog Kosova i Srbije.

"Razumemo značaj evropskih integracija, u čijem središtu se nalaze Njemačka i Francuska, za Zapadni Balkan uopšte, a posebno za Kosovo. Zato podržavamo činjenicu da će dvije tako važne evropske države, koje su priznale našu nezavisnost, pomoći u posredovanju u Briselu za pravno obavezujući sporazum usredsređen na međusobno priznavanje“, izjavio je Kurti.

Stručnjaci za dijalog, umješanost Njemačke i Francuske vide kao pritisak na strane, tako da se one više posvete postizanju konačnog sporazuma.

„Ovi zahtjevi će se nastaviti i ubuduće dok se ne postigne dogovor, pošto evropske države, Njemačka i Francuska, a ne samo one, skoro cijela EU, vide ovaj spor kao posljednji neriješeni problem u regionu, zato traže konačni sporazum koji bi riješio sva neriješena pitanja između Kosova i Srbije“, rekla je Violeta Haxholi, istraživač na Demokratskom institutu Kosova.

EU nije saopštila detalje o kojim pitanjima će se razgovarati ove nedjelje kada će izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak boraviti na Kosovu i u Srbiji, u pratnji spoljnopolitičkih savjetnika francuskog predsjednika Emmanuela Makrona i njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Portparol EU Peter Stano je samo potvrdio da će se Lajčak i dvojica savjetnika 9. septembra odvojeno sastati sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tokom posjete sjeveru Kosova, premijerka Srbije Ana Bernabić rekla je da, bez formiranja Zajednice srpskih opština, neće biti dogovora.

"Sljedeća velika tema na našem dnevnom redu biće formiranje ZSO i to ću pomenuti na isti način kao u Leposaviću, Beogradu, Briselu, Berlinu, Parizu, Vašingtonu i drugim velikim centrima. To će biti ono na čemu ćemo nastaviti da insistiramo svaki dan", rekla je Brnabić.

Predsjednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić poručio je da Srbija treba da se povuče iz dijaloga ako Kosovo ne formira ZSO.

Violeta Haxhli kaže da Kosovo nema mnogo rješenja za temu ZSO.

"Ovo je izazov koji čeka Vladu Kosova, pošto zahtjev za formiranje ZSO ostaje jedan od glavnih zahtjeva srpske strane i čini se uslov za nastavak dijaloga“, naglašava ona.

Nemački kancelar Olaf Scholz i predsjednik Francuske Emmanuel Makron su prije dva dana zajedničkim pismom upućenim premijeru Kosova Albinu Kurtiju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, potvrdili da su dodjelili savjetnike za spoljnu politiku i bezbjednost da pruži direktnu pomoć emisaru EU za dijalog Miroslavu Lajčaku. Oni su izrazili očekivanje od lidera Kosova i Srbije da budu spremni za teške odluke u ovom procesu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore