Izostaju meritorne kazne

Anton Ndrecaj sa Instituta Klard istakao je da je u 2021. godini prijavljeno 1.900 slučajeva nasilja u porodici ili seksualnog uznemiravanja, dok je za prvih šest mjeseci 2022. godine zabilježeno 1.300 takvih slučajeva, prenosi Koha.

Ndrecaj je kroz projekat "Obrazovanje protiv nasilja u porodici i seksualnog uznemiravanja” koji je sproveo institut Klard, istakao da se veliki broj slučajeva ne završava samo nasiljem u porodici.

"Veliki broj slučajeva nasilja u porodici ne završava samo procesom nasilja, već se nastavlja i sa raznim drugim građanskim procesima, bilo da je to proces razvoda, ili dio deobe zajedničke imovine. To znači da su svaki od njih odvojeni procesi koje podržavamo i nudimo podršku žrtvama nasilja u porodici“, rekao je Ndrecaj.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta za pravosuđe naglasio je da pravosudne i sigurnosne institucije nisu spremne da zaštite žrtve nasilja u porodici. On je rekao da izostaju meritorne kazne.

"Ako za osnovu uzmemo činjenicu da imamo povećanje prijava, ne vidimo adekvatnu reakciju institucija da se u ovim slučajevima izreknu meritorne kazne ili da se ti slučajevi spriječe kroz forme definisane zakonom i procedurama“, izjavio je Miftaraj.

Na osnovu 24-časovnog izvještaja policije, u ponedjeljak su uhapšene tri osobe, osumnjičene za "seksualno uznemiravanje” i "uznemiravanje”.