Nisu išli na posao, ali su primali platu. U 2021. godini isplaćeno je više od 962,000 eura za plate 199 zaposlenih iz srpske zajednice, među kojima su i bivši pripadnici „nelegalnih struktura takozvane ‘Civilne zaštite’“, i to bez davanja dokaza o redovnim dolascima i poslu koji obavljaju.

„Vlada je tokom 2021. godine, u vrijednosti od 962.646 eura isplatila 199 zaposlenih iz srpske zajednice, a prema Briselskom sporazumu. Njihov redovan dolazak na posao nije evidentiran i ne razvijaju djelatnost u okviru resornih ministarstava“, navodi se u izvještaju revizora.

Takođe, prema izvještaju revizora, te isplate su zasnovane na Briselskom sporazumu, odnosno po Zakonu o ratifikaciji prvog međunarodnog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa između Kosova i Republike Srbije.

Vlada Kosova je odlukom od 22. jula 2015. godine usvojila usaglašene zaključke za raspuštanje takozvane „Civilne zaštite“ koja je funkcionisala na Sjeveru, podržavajući obaveze određene tim zaključcima.

Međutim, nadležna ministarstva su ovu kategoriju zaposlenih uvrstila na platni spisak i to pre stvaranja fizičkih uslova/prostora za njihov rad, sistematizaciju, angažovanje i praćenje, što ove isplate čini neregularnim.

Najveći broj takvih slučajeva evidentiran je u Ministarstvu životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture – 64.



Izvor: Kallxo/Kossev