Nije dozvoljeno miješanje u rad

Advokat Arber Jashari smatra da su sukobi Ministarstva pravde i Sudskog i Tužilačkog savjeta apsurdni i štetni po pravosudni sistem, prenosi Ekonomija onlajn.

Povodom kritika premijera Albina Kurtija i ministarke pravde Albulene Haxhiu na račun tužioca i sudija zbog neuspjeha u rješavanju slučajeva seksualnog nasilja, Jashari kaže da institucije treba nesuglasice da rješavaju razgovorom.

"Ovaj rat sa konferencijama za novinare je apsurdan. Treba da se ponašaju kao državne institucije i nesuglasice koje imaju da rješavaju za pregovaračkim stolom, treba da razgovaraju i razjasne dileme, a ne da terorišemo javnost ustajalim konferencijama koje apsolutno ne služe pravdi niti služe dobroj svrsi informisanja javnog mnjenja. One jednostavno stvaraju konfuziju i napetu situaciju za ljude", rekao je Jashari.  

Jashari je rekao da je rad pravosuđa i resornog ministarstva utvrđen Ustavom Kosova i da nije dozvoljeno miješanje ministarstva u rad pravosuđa.

"Ministarstvo pravde je dužno zakonodavstvom i drugim tehničkim aspektima da pomogne pravosudnom sistemu, ali ne da utiče na nezavisnost ili integritet Sudskog savjeta", rekao je Jashari.

Prema njegovim riječima, zato treba da sjednu i razgovaraju i da među njima postoji duh razumijevanja i saradnje.

"Na kraju krajeva, građane nije briga i nemaju pojma ko je Ministarstvo pravde, ko je Sudsko tužilački savjet ili ko je kriv za nastalu situaciju, ali građanin traži pravdu i želi da vidi da se zločin kažnjava", naglasio je Jashari.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online