Pozitivna kretanja

Iz Ministarstva spoljnih poslova rekli su za Radio Kosovo da su optimisti da će do kraja godine doći do pozitivnih kretanja po pitanju prve faze procesa učlanjenja Kosova u Savjet Evrope, prenosi Zeri.

Kreshnik Ahmeti, zamjenik ministra spoljnih poslova i dijaspore, naveo je da se nastavlja intenzivno lobiranje kako bi se obezbjedila podrška za članstvo Kosova u Savjetu Evrope.

"Osim sastanaka koje je održao Generalni konzulat Kosova u Strazburu sa stalnim predstavnicima zemalja članica Savjeta Evrope, lobiranje se odvija i u glavnim gradovima zemalja članica i njihovim diplomatskim predstavništvima u Prištini. Savjet Evrope je višedimenzionalna organizacija, lobiraju razne državne institucije i organizacije civilnog društva, a sve to koordinira Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore", navodi se u odgovoru Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol Savjeta Evrope Danijel Holtgen potvrdio je Radiju Kosovo da je kosovska aplikacija poslata Komitetu ministara.

"Prijava je dostavljena generalnom sekretaru koji ju je predao Komitetu ministara. Komitet ministara će odlučiti o narednim koracima", navodi se u odgovoru portparola Savjeta Evrope.

Izvor: Kosovo Online/Zeri