Zabrinjavajuće

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Sveçla saopštio je danas da prve informacije pokazuju da je 11-godišnja djevojčica koja je silovana tokom juna i avgusta, bila silovana u periodu dužem od godinu dana, prenosi Koha.

On je rekao da odgovorne institucije nisu zaštitile žrtvu, ali je izrazio uvjerenje da će svi propusti biti utvrđeni, a odgovorni kažnjeni.

Sveçla je na konferenciji za novinare rekao da je od načelnika Policijskog inspektorata Kosova zatražio da svi policijski službenici uključeni u ovaj slučaj budu pozvani kao svjedoci kako bi se razjasnilo šta se dogodilo.

"Zahtjev sam uputio direktno načelniku Policijskog inspektorata Kosova kako bi svi koji su uključeni u ovaj slučaj mogli da budu pozvani kao svjedoci i da bi institucije Kosova i javnost bili na pravi način obavješteni o tome šta se desilo, šta su institucije preduzele i preduzimaju, a takođe i da bi se što prije izašlo sa nalazima ovog izuzetno teškog slučaja. U ovaj slučaj su uključeni ili Tužilaštvo, Centri za socijalni rad, policija, Agencija za forenziku", rekao je Sveçla.

Kako prenosi Klan Kosova, Sveçla je naveo da je krajnje jasan da neće biti zaštitićenih i da niko neće biti amnestiran.

"Slučaj je toliko ozbiljan da ćemo ići do kraja, ne samo u policiji nego u svim institucijama Kosova, ko god je odgovoran za ovaj ili drugi sličan slučaj, snosiće maksimalnu odgovornost", rekao je Sveçla.

Dana 27. augusta, pet osoba, od kojih su dvije odrasle i tri maloljetne, navodno je seksualno zlostavljalo 11-godišnju devojčicu, kako se sumnja, u intervalu od sedam sati. Slučaj je izazvao ogromne reakcije, ostavke zvaničnika i proteste širom regiona. Kasnije je otkriveno da je ista devojčica silovana i bila žrtva trgovine i u junu ove godine.

A sada, prema Sveçlinim riječima, postoje informacije da je ona silovana više od godinu dana.

Više stotina ljudi danas se ponovo okupilo ispred zgrade vlade u znak protesta zbog slučaja silovanja 11-godišnje devojčice u Prištini. Sa transparentima u rukama, demonstranti traže ostavke sudija i tužilaca umiješanih u ovaj slučaj.

Izvor: Kosovo Online/Koha/Klan Kosova