U interesu djece

Ministarstvo prosvete pozvalo je nastavnike i prosvetne radnike da se od ponedjeljka vrate na posao, podsjetivši da je pravo na obrazovanje zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima da svako dijete bude u školskim klupama.

Putem objave na Facebooku Ministarstvo je navelo da je to u najboljem interesu djece.

"Pravo na obrazovanje zagarantovano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, Ustavom Republike Kosovo i Zakonom o preduniverzitetskom obrazovanju, stoga, u skladu sa obavezama, svako mora ispunjavaju zakonske obaveze da svako dijete bude u školskim klupama. Ovo je u najboljem interesu djece", navodi Ministarstvo.

Ministarstvo dodaje da je doprinos nastavnika obrazovanju je nezamenljiv.

"U najtežim godinama kada su škole bile zatvorene, nastavnici nisu prestajali da rade u kućnim školama samo da ne bi došlo do prekida školovanja djece. Bile su to godine žrtvovanja, kada je u uslovima okupacije cjelokupno stanovništvo u zemlji i dijaspori bilo mobilisano da obezbjedi skromne plate prosvetnih radnika. Vlada Republike Kosovo, svijesna visoke inflacije izazvane faktorima van naše kontrole, već je dodelila dodatnih 50 eura mesečno svim javnim funkcionerima, i vjerujemo da je to u granicama trenutnih mogućnosti našeg Republika", kaže se u apelu.

U Ministarstvu prosvete kažu da imaju indicije da pojedini pojedinci iz političke ili lokalne hijerarhije vrše snažan pritisak na nastavnike i rukovodstvo škola da ne počnu sa radom.

"Molimo sve da se ne miješaju u odluku nastavnika. Pravo na štrajk, odnosno na rad, mora biti zagarantovano svima. Štaviše, ovaj pritisak je kažnjiv prema zakonu na snazi. Takođe, veoma bismo cijenili u ovom trenutku angažovanje nadležnih mehanizama, javnih organa, sudova, narodnog advokata, OCD, da u okviru svojih nadležnosti daju jasne stavove, prijedloge i preporuke za balansiranje prava između prava stranaka u predmetu, uvijek vodeći računa o značaju prava na obrazovanje koje uključuje oko 320.000 učenika", navodi se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online