Šalju savjetnike u Prištinu i Beograd

Premijer Albin Kurti primio je zajedničko pismo njemačkog kancelara Olafa Scholza i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona u kome se navodi da je za Zapadni Balkan potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije od ključnog značaja. Istovremeno, Francuska i Njemačka su zadužile svoje savjetnike za spoljnu politiku i bezbjednost Jensa Plotnera i Emanuela Bona da direktno podrže Miroslava Lajčaka, prenosi Reporteri.

Macron i Scholz su od Kurtija zatražili spremnost i maksimalnu posvećenost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku dijaloga. Slično pismo uputili su i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Pismo Kurtiju domaći mediji preneli se u cjelosti:

Poštovani premijeru,

Ovim pismom se obraćamo u ključnom trenutku za bezbjednost na evropskom kontinentu i stabilnost u regionu Zapadnog Balkana.

Uvjereni smo da u svijetlu ruske agresije na Ukrajinu treba da uložimo još snažnije napore da evropska perspektiva postane realnost za države Zapadnog Balkana i da se pronađu rješenja za aktuelne bilateralne i regionalne sporove.

Za Zapadni Balkan potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije je od presudnog značaja.

Obraćamo vam se kao lideru da vas pozovemo da pokažete spremnost i maksimalnu odlučnost za donošenje teških odluka, koje vode ka napretku dijaloga koji vodi EU, između Kosova i Srbije.

Nedavne tenzije su pokazale da su hitno potrebni konstruktivni koraci na putu naprijed, na praktičnom i političkom nivou.

Stoga smo zadužili naše savjetnike za spoljnu politiku i bezbjednost, gospodina Jensa Plotnera i gospodina Emanuela Bonea, da direktno podrže Miroslava Lajčaka u njegovim naporima.

Naš prijedlog je da odbornici sa Miroslavom Lajčakom odu u zajedničku posjetu Kosovu i Srbiji, kako bi se pronašle opcije, kako bi se proces brzo odvijao.

Veoma se nadamo da će ova inicijativa imati vaše interesovanje i podršku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri