!!!

Ministar finansija Hekuran Murati kaže da je novi paket mjera za suzbijanje inflacije vrijedan 150 miliona evra, što je oko dva odsto BDP-a, ne računajući aprilski paket i mjere predostrožnosti.

Murati je na Facebooku objavio da je to više nego što Njemačka procentualno izdvaja.

"Zajedno sa premijerom Kurtijem juče smo predstavili novi paket mjera za suzbijanje inflacije. Paket je vrijedan 150 miliona eura, što je oko 2% BDP-a, ne računajući aprilski paket i mjere predostrožnosti. Njemačka vlada je danas predstavila paket sličnih mjera vredan 65 milijardi eura, što u prevodu iznosi oko 1,8 odsto BDP-a", naveo je Murati.

Prema njegovim riječima, postoje mnoge druge mjere koje su preduzeli da bi se olakšalo suočavanje sa inflacijom, kao što su postavljanje gornje granice cijene nafte i subvencionisanje električne energije.

Stručnjaci za ekonomska pitanja na Kosovu, međutim, svakodnevno ukazuju da je ekonomska i socijalna situacija veoma loša što je rezultat inflacije i energetske krize, a da je obustava povećanja zarada nastavnicima i administrativnim radnicima nepravedna.

"Najveća opasnost je bahatost i distanca vlasti jer u vrijeme kada Kosovo ima inflaciju od 19,2 odsto građani bi trebalo da imaju podršku. Treba da postoji solidarnost, ali nažalost sve je ispolitizovano”, rekao je prije nekoliko dana Safet Gërxhaliu, nekadašnji predsjednik Privredne komore.

Izvor: Kosovo Online