Pronaći rješenje

Izvršni direktor Američke privredne komore na Kosovu Arian Zeka kazao je da je za privlačenje stranih investicija, osim pravne sigurnosti, važna i fizička bezbjednost i dodao da vijesti o eskalaciji na sjeveru Kosova negativno utiču na privlačenje investitora, prenosi Telegrafi.

Zeka se nada da će se pronaći rješenje koje će promjeniti trenutni politički diskurs.

Prema njegovim riječima, izjave o eskalaciji situacije i o bilo kakvoj potencijalnoj napetosti ili sukobu na sjeveru Kosova suprotne su naporima institucija Kosova, ali i poslovnih udruženja, za privlačenje stranih investicija i za promociju domaćih investicija.

"Osim pravne sigurnosti, za normalno poslovanje i privlačenje stranih investicija važna je i fizička sigurnost. Zato želim da vjerujem da će se što prije naći riješenje koje će promeniti sadašnji politički diskurs, što bi naravno uticalo na rast stranih investicija koje su važne za državu", naglasio je Zeka.

Prema izvještaju Centralne banke Kosova, u prvih pet mjeseci ove godine na Kosovu je zabilježeno oko 240 miliona eura direktnih investicija, dok je 2021. godine taj broj iznosio 421 milion eura.

Uprkos pozitivnom trendu stranih direktnih investicija u prošloj godini, Kosovo je neprivlačno stranim investitorimo, posebno korporacijama i velikim svjetskim brendovima.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi