Ministarka pravde

Ministarka pravde Albulena Haxhiu najavila je da će danas Skupštini biti predat dosije za proces provjere u pravosudnom sistemu, prenosi Telegrafi.

"Poslije intenzivnog rada i konsultacija sa poslaničkim grupama, danas dostavljamo skupštini dosije dokumenata za proveru koji obuhvata: nacrt ustavnih amandmana za provjeru, nacrt zakona za provjeru, koncept dokument za provjeru", rekla je Haxhiu.

Ona je dodala da je dokument za proces provjere razrađen i odobren od strane Vlade, koji je krajem prošle godine poslat Venecijanskoj komisiji.

"U junu, nakon teškog zadatka, dobili smo zeleno svijetlo od Venecijanske komisije za provjeru. U julu i avgustu smo usaglasili ustavne amandmane sa preporukama Venecijanske komisije i sada ih dostavljamo Skupštini", naglasila je ona.

Haxhiu je naglasila da će dokument omogućiti onima sa visokim moralnim i profesionalnim integritetom da budu u institucijama pravde.

"Smatra se da sudije i tužioci imaju najveće plate u regionu, ali zbog njihovog nečinjenja ili pogrešnih postupaka žene stradaju, maloljetnici su seksualno zlostavljani, a velika korupcija ostaje nekažnjena. Reforma pravosudnog sistema omogućava onima sa visokim moralnim i profesionalnim integritetom da budu u pravosudnim institucijama. Pošto danas dostavljamo dosije o provjerama Skupštini, uvjeravam vas da će Skupština imati punu podršku Vlade i Ministarstva pravde", zaključila je Haxhiu.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi