Pravosuđe ne funkcioniše

Premijer Albin Kurti izjavio je da podaci pokazuju da je oko 200 sudova izreklo samo uslovne ili novčane kazne za slučajeve seksualnog nasilja, ili su dozvolili da slučajevi zastare, prenosi Koha.

On je na konferenciji za novinare na kojoj je ministarkom pravde Albulenom Haxhiu govorio o nedavnom slučaju silovanja 11-godišnje djevojčice u Prištini, rekao da su u 85 odsto slučajeva seksualnog nasilja žrtve bile maloljetne djevojčice.

On je dalje rekao da je oko 140 tužilaca, od ukupno 200 na Kosovu, dozvolilo zapisivanje slučajeva seksualnog nasilja.

"U preko 85 odsto ovih slučajeva radilo se o maloljetnicima. 140 tužilaca je dozvolilo zastarelost u slučajevima seksualnog nasilja. A više od 200 sudija, odnosno više od polovine sudija na Kosovu je izreklo samo uslovne i novčane kazne", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da pravosuđe na Kosovu ne funkcioniše kako bi trebalo, zbog čega je provjera u pravosudnom i tužilačkom sistemu neophodna.

"Moć koja dolazi sa pozicije sudije i tužioca nosi veliku odgovornost prema građaninu, da garantuje prava svakoga, a da jača vladavinu prava, sudija mora da postupa mudro, razborito i profesionalno. Naš sudija, i pored svih dragocenih uvjeravanja, izgleda pokušava da dokaže suprotno. Optuženi i osuđeni za mnoga krivična djela slobodno šetaju ulicama Prištine", rekao je Kurti.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline