Srbija izdaje lične karte za stanovnike Srba sa Kosova sa adresama prebivališta na Kosovu, koje se ni nakon uspostavljanja reciprociteta ne osporavaju na graničnim prelazima. Vlada nije nagovjestila da li će postupiti na isti način kao sa registarskim tablicama. Poznavaoci političkih dešavanja kažu da bi to mogao biti kompromis Kurtijeve vlade u posljednjoj odluci o reciprocitetu.

Hiljade građana Srbije koji žive na Kosovu opremljeno je ličnim kartama koje izdaje Srbija. Ovi dokumenti izdati u Srbiji, iako sadrže adrese kosovskih naselja, kao što su Gračanica, Štrpce, Sjeverna Mitrovica, ne predstavljaju problem za pogranične organe ni nakon uspostavljanja reciprociteta za lične karte.

Srbija je isto postupila i sa registarskim tablicama vozila koje Kosovo smatra nelegalnim. Umjesto akronima RKS oni imaju PR, GL, PE…, Ali, od 1. septembra, prema odluci Vlade Kosova, vlasnici vozila koja imaju takve nelegalne registarske tablice, imaju dva mjeseca da pređu na RKS.

U kabinetu premijera u petak nisu rekli da li će se isto uraditi i sa ličnim kartama Srbije na kojima se nalaze adrese na Kosovu, kao i sa registarskim tablicama.

U međuvremenu, profesor međunarodnih odnosa Dritero Arifi rekao je da bi Vlada trebalo da se pozabavi ovim pitanjem i u EU i da ne dozvoli cirkulaciju ovih nelegalnih dokumenata.

„Problem su srpska dokumenta ili dokumenta Srba sa Kosova, koja u Srbiji izdaju ilegalne institucije Srbije ili one srpske koje su bile na Kosovu. To su ilegalna dokumenta i krivično je djelo za svaku osobu koja sa ovim dokumentima pređe pograničnu tačku“, izjavio je Arifi.

Srbija je od četvrtka počela da priznaje lične karte Republike Kosovo. Zvanični Beograd je ovu odluku doneo nakon što je Vlada Kosova izrekla mjeru reciprociteta, koja je podrazumevala nepriznavanje lične karte Srbije.

Direktor Instituta za socijalnu politiku Visar Imeri smatra da je Kosovo u pregovorima od posljednjih mjesec dana, u cilju rješavanja problema, možda kao kompromis napravilo prihvatanje nelegalnih ličnih karata koje je Srbija izdala srpskim građanima sa Kosova.

„Ovo su nelegalna dokumenta. Ono što je rekao predsjednik Srbije da smo uspjeli da zadržimo Srbiju na Kosovu kroz ovaj sporazum, koji je izgleda bio više usmjeni nego nešto pisano. Mislim da je mislio na to, jer jedini način da Srbija, prema riječima Vučića, i dalje bude na Kosovu, jeste kroz izdavanje ovih dokumenata u ime opština koje pripadaju Republici Kosovo. Čini se da je to možda dio kompromisa“, rekao je Visar Imeri, direktor Instituta za socijalnu politiku „Musine Kokallari“.

Od 1. septembra na Kosovo je ušlo više od 4.000 Srba. U MUP-u su nagovjestili da pored važećih ličnih dokumenata Srbi mogu da uđu i sa takvim dokumentima, koje su strane dogovorile u procesu dijaloga.

„Povodom Vašeg zahtjeva, obavještavam Vas da svi građani sa važećom putnom dokumentacijom i koji ispunjavaju kriterijume u skladu sa zakonima Republike Kosovo, kao i važećim sporazumima, mogu da uđu na teritoriju Republike Kosovo“, kaže se u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ni premijer Albin Kurti nije precizirao kako postupati sa nelegalnim ličnim kartama Srbije, kada su ga ove nedjelje pitali novinari.

„Dokumenti Srbije su dokumenti Srbije, ne znam kako se potpuno izdaju ta dokumenta, ali znam jedno – da ima građana Kosova koji imaju dokument Srbije. Sada od građana Srba sa Kosova zavisi koji će dokument odlučiti da pokaže na granici“, naglasio je Kurti.

Pored registarskih tablica i ličnih dokumenata koje izdaje kosovskim Srbima, Srbija nezakonito održava mnoge svoje aktivne strukture na Kosovu, koje i dalje smatra svojom pokrajinom.

Izvor: Koha/Kossev