Humanitarno pitanje

Izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu Bekim Blakaj izjavio je da javnost ne zna o čemu se do sada razgovaralo u procesu dijaloga na temu nestalih, prenosi Ekonomija onlajn.

On kaže da je njegova organizacija, uz članove porodica nestalih, stalno isticala potrebu da se ta tema uključi u okvir dijaloga Kosova i Srbije.

"Sa Srbijom mora da se razvija dijalog jer se u dijalogu mora izabrati mnogo različitih pitanja. Mi iz civilnog društva smo godinama unazad tražili da se tema nestalih uključi u dijalog. Srećni smo što se o ovom pitanju razgovara. Do sada nije došlo do konačnog dogovora. Inače, dijalog se bavi i drugim izuzetno važnim temama koje se tiču međusobnog priznavanja Kosova i Srbije. Vjerujem da će se uskoro dogovoriti i po pitanju nestalih, a to pitanje bi strane trebalo da tretiraju kao kao humanitarno pitanje", rekao je Blakaj.

Prema njegovim riječima, od kraja rata broj nestalih je sa 4.500 smanjen na 1.617 lica.

"Ako se uporedi spisak od 2000. i spisak danas, jasno je da ima pozitivnih rezultata jer je broj od oko 4.500 nestalih nestalih poslije rata pao na 1.617, ali mislim da institucije mogu da urade više, posebno u vezi sa identifikacijom tijela koja se trenutno nalaze u Institutu za sudsku medicinu. Riječ je o oko 300 tijela koja su pronađena, ali se ne zna ko su. Da su ti ljudi identifikovani, broj nestalih tijela bio bi mnogo manji nego danas", kaže on.

Blakaj je kao problem naveo i to što umiru svjedoci koji bi potencijalno mogli da daju infomacije o tačnim lokacijama.

"Veoma je teško doći do informacija koje mogu uputiti vlasti na tačne lokacije na kojima mogu biti zakopana tijela osoba koje se vode kao nestale. Svjedoci umiru, sjećanje blijedi. Dokumenti su sakriveni i veoma ih je teško pronaći", rekao je Blakaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online