Neophodan dijalog sa prosvjetarima

Stručnjak za ekonomska pitanja u zemlji, Safet Gërxhaliu smatra da se ekonomska i socijalna situacija na Kosovu pogoršala što je rezultat inflacije i energetske krize, kao i da je obustava zarada nastavnicima i administrativnim radnicima nepravedna, prenosi Ekonomija online.

Bivši predsjednik Privredne komore Kosova dodaje da je obaveza institucija da podrže građane i radnike u ovom trenutku kada dolazi do nekontrolisanog rasta cijena.

"Prije svega, treba shvatiti da se Kosovo suočava sa brojnim izazovima i definitivno ono što me više brine je nedostatak konstruktivnog javno-privatnog dijaloga. Najveća opasnost je bahatost i distanca vlasti jer u vrijeme kada Kosovo ima inflaciju od 19,2 odsto građani bi trebalo da uživaju podršku države, treba da postoji solidarnost, ali nažalost sve je ispolitizovano”, rekao je Gërxhaliu.

On dodaje da je tačno da je Ustavom zagarantovano pravo na štrajk, kao i da plate ne mogu biti selektivno isplaćene.

"Ne može biti takvog pristupa da neke opštine budu plaćene, a neke ne, i u tom pogledu nam je potrebno je razmišljati hladne glave, voditi dijalog, biti tolerantan i vratiti učenike u škole“, rekao je Gërxhaliu.

Imajući u vidu da se lokalna ekonomija oslanja na potrošnju, on smatra da je zabrana plata zabrinjavajuća. Ovaj problem, kako navodi, ne treba posmatrati samo sa finansijske, već i sa emotivne tačke gledišta.

"Vjerujem da je potrošnja jedan od glavnih stubova kosovske privrede, a u ovom trenutku inflacije, ekonomska i socijalna situacija na Kosovu je zaista zabrinjavajuća. Ovaj problem ne treba analizirati samo u finansijskom aspektu, već i u emotivnom i psihološkoom. To je najveći problem koji se ovim pristupom previđa. Samim tim da se narušava obrazovanje, to je znak da je u državi u kojoj se obrazovanje narušava budućnost ugrožena i osiromašena”, rekao je on.

Nagomilani problemi mogu da se riješe samo razgovorom, a Gërxhaliu kaže da ako je moguć dijalog sa Srbijom, mora biti moguć i sa nastavnciiama.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online