Otac savjetnika Albina Kurtija Erzena Vraniqija, Hamdi Vraniqi, 1990. godine potpisao je dozvolu o izgradnji Sabornog hrama na parceli koja je tada pripadala Univerzitetskom centru u Prištini, prenosi Reporteri.

Društvenim mrežama kruži fotografija dokumenta koju je podjelio i analitičar Shkodran Ramadani, koji pokazuje da je dozvolu o izgradnji hrama potpisao Hamdi Vraniqi, otac Erzena Vraniqija, savjetnika premijera Kosova.

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić ranije se pozivao upravo na ovaj dokument.

"Ovo je odluka o izmjeni i dopuni Detaljnog urbanističkog plana Univerzitetskog centra u Prištini, gdje će se graditi objekat Sabornog hrama sa pratećim i infrastrukturnim sadržajima. Dokument je izdat 26. septembra 1990. godine i potpisao ga je Hamdi Vraniqi, tadašnji predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine opštine Priština, što znači da je ovaj  dokument original“, izjavio je Janjić 2015. godine.

Sin Hamdija Vraniqija Erzen Vraniqi, oduvijek je bio blizak premijeru Kurtiju. Kurti ga je imenovao za savjetnika tokom vlade prva vlade. Vraniqi je i dalje savjetnik u Kancelariji premijera Kosova, a ranije je takođe bio na poziciji portparola Pokreta Samoopredjeljenje.

On se nije ogradio ni od očevog postupka, ni od ove odluke iz 1990. godine.

Hamdi Vraniqi, prije stupanja na funkciju predsjednika Izvršnog vijeća Skupštine opštine Priština  bio je profesor na Pravnom fakultetu u Prištini.

Prije 90-ih, važnu funkciju imao je i brat Hamdija Vraniqija, Ramadan Vraniqi, koji je bio na čelu Ustavnog suda.

Do objavljivanja ovog dokumenta došlo je nakon što je funkcioner Samoopredjeljenja Elvis Hoxha optužio predsjednika Ujedinjenog sindikata Rahmana Jasharaja da je član srpske stranke. Kasnije se izvinio zbog ove izjave.


Dokument o izgradnji hrama Hrista spasa/Reporteri

Izvor: Kosovo Online/Reporteri