Imamo nadu nakon izjave Osmani

Predstavnik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Kosova Imer Imeri kazao je da premijer Kosova Albin Kurti nije uputio zvaničan poziv Štrajkačkom savjetu, ali da nakon izjave predsjednice Vjose Osmani da štrajk treba da zamjeni dijalog, postoji nada, prenosi Reporteri.

Prema njegovim riječima, Kurti se sastao sa predsjednikom Saveza samostalnih sindikata Kosova Adte Hikollijem, ali da sastanak nije dao rezultate.

„Imamo tračak nade nakon izjave predsjednice Osmani da treba da sjednemo i razgovaramo sa premijerom Kurtijem. Prema informacijama koje imam na sastanku sa Hikollijem nije bilo rezultata sa obrazloženjem da kosovski budžet nema sredstava za naše zahtjeve“, kazao je on.

Imeri je naveo da Sindikati znaju koliko je novca potrebno izdvojiti za realizaciju zahtjeva.

„Imamo izjave premijera koji kaže da nema budžetskih sredstava, a imamo i izjave poslanika koji kažu da sindikati ne znaju koliki iznos traže. Sigurni smo da znamo o kojem se iznosu radi. Znamo da za realizaciju našeg zahtjeva, uključujući i mjesec avgust za sve zaposlene u sistemu koji primaju plate iz budžeta Kosova, uključujući i zdravstveni sektor, a dobijaju približno 12.000 eura sa dodatnih 60 eura, potrebno im je negdje oko 38 miliona”, naglasio je on.

Imeri je dodao da se zahtjev za povećanje plata odnosi i na zaposlene u administraciji i policiji.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri