Podrška

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture Rahman Jasharaj sastao se sa predsjednikom Demokratskog saveza Kosova Lumirom Abdixhikuom u sjedištu te stranke, prenosi Koha.

Kako prenose mediji, Jasharaj će se tokom dana sastati i sa predsjednikom Demokratske partije Kosova Memlijem Krasniqijem i liderom Alijanse za budućnost Kosova Ramushom Haradinajem.

Jasharaj je u četvrtak zatražio da se sastane sa opozicijom zbog generalnog štrajka radnika javnog sektora i djelimične isplate plata za avgust.

Sastanak predsjednika tog sindikata sa liderima opozicije uslijedio je nakon što je Vlada Kosova blokirala isplatu plata prosvetnim radnicima i službenicima u opštinama koji su u štrajku od 25. avgusta, prenosi Gazeta express.

Inače, još nije poznato kada će biti izvršene plate radnicima javnih ustanova, koji štrajkuju od 25. avgusta. Vlada Kosova nije dala nikakve informacije. Međutim, zvaničnici u Trezoru Kosova kažu da čekaju potvrdu platnih lista.

Zamjenik generalnog direktora za računovodstvo, izvještavanje i praćenje u Trezoru Kosova Nisret Koca izjavio je da juče nije dobio nikakvu potvrdu o spiskovima od budžetskih organizacija za izvršenje plata.

"Mi čekamo, 31. avgusta smo dobili potvrdu (nekih) platnih lista i izvršili ih“, rekao je Koca.

Trezor Kosova svakog mjeseca šalje platne liste budžetskim organizacijama da potvrde eventualne promjene.

"Ovo je redovan mjesečni proces i krajem mjeseca se lista završava nakon što je potvrdi budžetska organizacija kroz sistem plata", izjavio je Koca.

Od kraja avgusta štrajkuju nastavnici, vaspitači u javnim vrtićima, službenici u lokalnim i centralnim institucijama Kosova zbog teške ekonomske situacije izazvane povećanjem potrošačkih cijena. Traže iplatu od 100 eura mjesečno do usvajanja Prijedloga zakona o platama.

Posljednjeg dana avgusta izvršena je djelimična isplatu plata. Avgustovska plata isplaćena je zaposlenima u Policiji Kosova, pravosudnom sistemu i ministarstvima.

Izvor: Koha/Gazeta express/Kosovoonline