Jadno stanje!

Kosovo više ne može da pokriva svoje energetske potrebe i zato isključuje struju na dva sata, tri puta dnevno, piše austrijski "Die Prese".

Austrijsko list navodi da blokovi termoelektrane koje treba remontovati, još nisu priključeni na mrežu.

"U jednoj od najsiromašnijih zemalja u Evropi, svjetla se gase ljeti, jer Kosovo više ne može da pokriva svoje potrebe za strujom svojim dotrajalim postrojenjima na lignit i skupom uvezenom strujom. Struja se isključije na svakih šest sati i tako će ostati i nadalje. Samo bolnice i nekoliko industrijskih preduzeća ostaju priključeni na mrežu. Svima ostalima struja je isključena po dva sata, tri puta dnevno", navodi "Die Prese".

Jedan od stanovnika Kosova kojeg je "Die Prese" kontaktirao telefonom nije bio optimističan po pitanju energetske krize.

"Bojim se da će se situacija još pogoršati. Zato što će ruski rat u Ukrajini trajati dugo", rekao je on u telefonskom razgovoru, koji, kako navodi "Die Prese", nije bilo lako obaviti, jer nestanak struje otežava i komunikaciju mobilnom telefonom.

U članku se dodaje da su za hitne slučajeve tu strujni agregati, koji se posebno mogu čuti ispred kafića i pabova u Prištini.

Napaćeni stanovnici balkanske države navikli su na redovna isključenja struje od završetka rata na Kosovu 1999. godine zbog jadnog stanja elektrana na lignit. Ali posljedice rata u Ukrajini i energetske krize pogoršale su probleme u snabdjevanju", navodi se u članku.

List dodaje da opozicione stranke optužuju vladu premijera Albina Kurtija, koja je pod sve većim pritiskom, za loše upravljanje krizom i nedostatak energetskih koncepata.

"Pogrešna energetska politika, jednostrano oslanjanje na lignit, godine nedostatka investicija i neuspjeha prethodnih vlada, kao i skokovite cijene struje, u međuvremenu, za bjedu okrivljuju Prištinu", zaključuje Die Prese.

Izvor: Die Presse/Kosovoonline